Komentara: 67
Pregleda: 11823
Foto

Otkriven spomenik Karolju Birou

04.06.2021. u 15:45h
Izvor: Subotica.com
Na trgu ispred Gradske kuće danas je otkriven spomenik Karolju Birou (1864-1952), gradonačelniku Subotice koji je ostavio veliki trag u životu našeg grada.
Otkriven spomenik Karolju Birou

Podizanje spomenika inicirao je Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine AP Vojvodine, a posao je realizovala Fondacija „Karolj Biro“, angažujući autore Đerđi Lantoša i  Ištvana Matea.

Skupština grada Subotice je u maju prošle godine jednoglasno podržala odluku o podizanju tri nova spomenika, među kojima je i spomenik Karolju Birou. Spomenik čini jedinstvenu celinu sa prethodno postavljenom maketom Gradske kuće i oglasnim stubom koji sada ima novu ulogu.

Karolj Biro je na čelu Subotice bio 16 godina, od 1902. do 1918. godine, ali u životu grada nije ostavio traga samo po dužini upravljanja, nego i zato što je u tom periodu Subotica dobila izgled dostojan slobodnog kraljevskog grada. Najveće delo koje je stvorio, nesumnjivo je Gradska kuća, po projektu Jakaba Deže i Marsela Komora, koja je svečano otvorena 1912. godine. Tada su svečano otvoreni i objekti na Palićkom jezeru – Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

Otkriven spomenik Karolju Birou

Uprkos svemu ovome, delo Karolja Biroa je nepravedno zaboravljeno u istoriji grada, a podizanjem spomenika dostojno se čuva uspomena na njega.

- Otkrivajući ovaj spomenik kao da prizivamo duha. Doskora mnogi nisu ni znali kako izgleda Karolj Biro, kao što nije poznata ni činjenica da je umro u bedi i siromaštvu u 88. godini. Ne zna se koja kuća mu je pripadala, jer na njoj nema spomen table, kao što u Subotici ne postoji nijedna ulica koja nosi njegovo ime - istakao je Ištvan Pastor. - Treba da zahvalimo istoričarima što je njegova intelektualna zaostavština i nešto malo stvari, koje partizani nisu spalili, sačuvano. Njegovo ime nikada nije ukaljano, ni za vreme rata, ni u vršenju javne službe, a opet je njegovo ime izbrisano iz istorije grada.

Po njegovim rečima, Karolj Biro je sada ponovo postao deo subotičke svakodnevice.

- Govorio je da će grad napredovati ako se tada još uvek nerazvijena poljoprivreda, industrija i trgovina zajedno razvijaju. Zahvaljujući tome, grad i jeste napredovao, uprkos mnogim protivljenjima - podsetio je Pastor. - Govorim o viziji razvijanja grada čoveka koji nije omalovažavao stanovnike, nije gledao sa visine mentalitet Subotičana. Događaji su ga mogli slomiti, ali nisu. Nije se ponizio ni kada je bilo najteže. Subotica je ćutala, ali ljudi nisu zaboravili njegov duh. Zato je ovo praznik tog momenta. Subotica je jedinstven grad, uvek su je tri nacionalne zajednice doživljavale svojom, istoriju obeležavaju periodi kada su živeli jedni pored drugih, kao i periodi kada su bili jedni protiv drugih. Otkrivanje spomenika je prekretnica, jer se njime briše taj nezdravi i za nas neprihvatljiv stav o svojatanju grada. Mi smo za zajednički napredak, zajedničku svakodnevnicu.

Otkriven spomenik Karolju BirouPastor se zahvalio i bivšem gradonačelniku Bogdanu Labanu što je, kako je istakao, podržao njegovu inicijativu do kraja i što je razumeo da je Karolj Biro bio mađarski političar, gradonačelnik Subotice i tako deo prošlosti svih nas.

- Javna i politička uloga Karolja Biroa zaslužuju poštovanje i mogu nam biti primer. Ovim Subotica dobija svoju ravnotežu koja joj je ideološkim pristupom oduzeta. Naš cilj je da stvorimo urbanu sredinu srednjeevropskog miljea, koji se razvija. Politička saradnja i pronalaženje partnera se takođe zasniva na dilemi odgovornosti, kao što je i čin postavljanje ovog spomenika. Razrešenje Karolja Biroa je bila unutrašnja mađarska stvar, nije smenjen ulaskom srpske vojske, to je snažno podgrevana gradska legenda od koje koristi imaju samo oni koji ne žele saradnju nacionalnih zajednica. To je učinio nacionalni savet, koji je i odbio njegov zahtev za penziju, to je bio mađarsko-mađarski obračun u nepopravljivom postupku - rekao je Pastor.

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou Otkrivanje spomenika Karolju Birou
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 67
Pregleda: 11823

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

spomenik karolju birou

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.