Komentara: 1
Pregleda: 690
Video
Foto

Otkrivena originalna replika biste Lole Vol kod Nove opštine

08.10.2024. u 08:47h
Izvor: Subotica.com
Prva u nizu manifestacija kojima će se u našem gradu obeležiti 80. godišnjica oslobađanja od fašizma je otkrivanje biste subotičke antifašistkinje Lole Vol kod Nove opštine. Lola Vol bila je zatvorenik Žute kuće, a nakon mučenja obešena je 18. novembra 1941. Njena bista prvobitno se nalazila kod stare fabrike "Slavice" odakle je pre nekoliko godina otuđena.
Otkrivena originalna replika biste Lole Vol kod Nove opštine

Budući da je na prethodnom mestu bista Lole Vol više puta bila oskrnavljena i uništena, odlučeno je da ona sada bude postavljena na novo mesto, u društvo svojih saboraca. 

 - Postavljanje njene biste pored njenih saboraca najadekvatnije je u sadašnjem trenutku. I ovaj natpis "Nepokolebljivi u kazamatu, gordi u ćutanju, neustrašivi u jurišu, uspravljeni u smrti, oni i danas vojuju naše bitke" jeste ono što moramo da imamo na umu kada govorimo o Drugom svetskom ratu i pobedi nad fašizmom. Lola Vol je samo jedna u nizu zaslužnih žena i muškaraca koji su danas nažalost skrajnuti iz našeg fokusa, a trebalo bi raznim povodima i na razne načine da ih se prisećamo, jer su sve te osobe zaslužne za mir, slobodu i ljubav koje danas uživamo - istakla je dr Margareta Bašaragin, iz Udruženja "Ženske studije i istraživanja".

Otkrivena originalna replika biste Lole Vol kod Nove opštine

Nakon što je bista Lole Vol otuđena sa lokacije na kojoj se prethodno nalazila, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika stavio ju je na listu prioriteta, te dobio sredstva za nejnu rekonstrukciju. 

 - Bilo je više predloga za novu lokaciju, ali ova je izabrana da bi lakše mogli da obeležavamo godišnjicu i čuvamo sećanje na Lolu Vol, ali i da se skloni sa mesta koje više nije reprezentativno i gde je ugrožena. Bistu je radila Vera Gabrić počuča osamdesesetih godina, i imali smo sreće da je gipsani model sačuvan i da se nalazi u njenom ateljeu. Njena ćerka, Ivana Kiš, pomogla nam je da dođemo do tog modela, i napravimo originalnu repliku - kaže Maja Rakočević Cvijanov iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. 

Otkrivena originalna replika biste Lole Vol kod Nove opštine

Da su žene na neki način zapostavljene kada je u pitanju značaj njihovog doprinosa borbi protiv fašizma, potvrdio je i Mikloš Nađ Olajoš, iz UG "Solidarnost". 

- Žene su na veoma mnogo različitih načina učestvovale u narodnooslobodilačkoj borbi - sakupljanje lekova, odeđe, briga o ranjenicima, zatvorenicima, naravno i u samoj borbi su učestvovale, i zato su veoma značajne - rekao je Nađ Olajoš, ističući da je bista Lole Vol sada upravo tamo gde i treba da bude - Kada pogledate ove biste, Kizur Ištvan, Matko Vuković, Lazar Nešić, Lola Vol - to govori o tome da su sve nacionalnosti učestvovale u borbi protiv fašizma. Sloboda je izvojevana učešćem svih. 

Otkrivena originalna replika biste Lole Vol kod Nove opštine

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol Otkrivanje originalne replike biste Lole Vol
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 časova i 29 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 690
Povezane teme

mikloš nađ olajoš

lola vol

maja rakočević cvijanov

dr margareta bašaragin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.