Komentara: 0
Pregleda: 1818

Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" u Savremenoj galeriji

28.07.2020. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" beogradskog umetnika Nikole Radosavljevića održaće se u četvrtak, 30. jula, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 19 časova. Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja ove kulturne ustanove.
Otvaranje izložbe "Kuća na jezeru" u Savremenoj galeriji

Izložba "Kuća na jezeru" predstavlja simbiozu tri zasebna grafička ciklusa "Kuća na jezeru", "Aurora" i "Hazarski rečnik", nastalih u periodu od 2015. do 2019. godine. Prema rečima umetnika, celokupna izložba postavlja pitanje identiteta mesta, doma i bezbednosti.

- Radovi predstavljeni na izložbi elementi su višegodišnjeg projekta "Počnite da paničite!". Započet kao serija objekata vremenom je poprimio formu poliptihalnih ambijentalnih instalacija. Formiram i rekomponujem radove nastale pod uticajima porodičnih i društvenih represija. Polazeći od prenesenog iskustva nekoliko generacija među kojima sam odrastao, koristim ideju doma kao entitet nad kome autoritativne društvene sile vrše različite sociološke eksperimente. Kroz ove radove predstavljam različite mehanizme odbrane pojedinca koji unutar društva trpi različite verzije pritiska. Baveći se pojmovima odsustva, bliskosti, pritiska i izloženosti, preispitujući situacije i podele koje svakodnevno trpimo, radove gradim na autorskim mikronarativima u funkciji univerzalno jasnih poruka, različitih motiva i eklektičnih scena - reči su Nikole Radosavljevića, u ilustrovanom katalogu koji prati izložbu.

Nikola Radosavljević je rođen 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije je završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, a doktorirao je na Odseku primenjenih umetnosti i dizajna, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi. Dobitnik je više od 20 različitih nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, a učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada je organizovao 35 samostalnih izložbi po Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Somboru, Kotoru, Kraljevu, Kikindi i drugim gradovima.

Budući da su na snazi preventivne mere zaštite od virusa kovid-19, te je broj posetilaca ograničen, iz Savremene galerije Subotica poručuju da je otvaranje izložbe moguće pratiti i uživo, putem njihove Fejsbuk stranice, dok sve posetioce koji budu prisustvovali otvaranju mole da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1818
Povezane teme

izložba

izložba slika

savremena galerija subotica

otvaranje izložbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.