Komentara: 0
Pregleda: 1679

Otvoren 9. seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine

19.04.2016. u 09:26h
Izvor: Subotica.com
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški otvorio je u hotelu „Patria“ 9. Seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine, koji će trajati do četvrtka.
Otvoren 9. seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine

Među predavačima, kao i svake godine biće eminentni stručnjaci, predstavnici visokoškolskih institucija, gosti iz inostranstva, kao i rukovodioci projekata, čiji je cilj povećanje kvaliteta poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini.

- Seminar savetodavaca je samo jedna od obuka koje imamo tokom godine. Imaćemo goste iz Nemačke, Holandije i Rumunije, pa je to prilika da razmenimo iskustva i vidimo šta je zanimljivo ove godine. Konstantno pokušavamo da razvijamo Poljoprivrednu savetodavnu službu Vojvodine, jer nas čeka jedna vrsta tranzicije. U praksi evropskih zemalja imamo savetodavne službe koje su pod državnom kontrolom, one koje su privatizovane, savetodavne službe koje se obraćaju velikom broju gazdinstava, kao i one koje su usmerene na rad sa individualnim proizvođačima. Po svim ovim pitanjima, mi smo negde između i pitanje je koji će se pravac zauzeti, ali bitno je da mi, kada je u pitanju teritorija Vojvodine imamo dobru osnovu za bilo koju odluku tj. prioritet. Imamo 12 savetodavnih službi i Enološku stanicu Vršac, koji čine jedinstven sistem-rekao je Bogaroški.

Prvog dana predavanja su bila posvećena budućnosti poljoprivrede i ulozi savetodavnih službi, sistemima za izveštavanje, biogasnim postrojenjima, kao i predstavljanju iskustava savetodavnih službi Holandije.

Prema rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin, Gordane Aćimac, seminar će u oblasti stočarstva obeležiti selekcija stoke.

- Cilj je da saznanja o aktuelnim merama prenesemo farmerima, kako bi oni konkurisali za unapređenje svojih farmi, za nabavku opreme, nove objekte i poboljšanje sastava stoke-kaže Aćimac.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1679
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.