Komentara: 2
Pregleda: 2989

Otvoren je naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"

03.09.2013. u 15:48h
Izvor: RTV Yueco
U Eko centru na Paliću otvoren je 20-ti naučni skup „Tehnologija, kultura i razvoj“. Teme ovogodišnjeg skupa, koji se održava u okviru obeležavanja Dana grada su: “Zapadni Balkan na putu ka Evropskoj uniji”, u okviru koga će biti obrađene dve teme - “Društva i ekonomije Balkana 2020: vizije i mehanizmi razvoja privrede, obrazovanja, istraživanja i kulture”, odnosno “Razvoj zasnovan na znanju: ekonomske, organizacione i institucionalne osobenosti”.
Otvoren je naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"

Skup traje do 5. septembra, a prijavljen 31 rad od 50 autora i koautora iz Srbije i regiona. U diskusijama će da učestvuju stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Naučni skup otvorio je predsednik Programskog odbora prof. dr Vlastimir Matejić.

Tokom predhodnih godina u okviru naučnog skupa “Tehnologija, kultura i razvoj” razmatrane su razne teme, a poslednjih godina akcenat je stavljen na Zapadni Balkan ka Evropskoj uniji. Predsednica organizacionog odbora objašnjava da je zadatak nauke da stvara viziju ka jednom odgovornom društvu, koja bi bila dugoročna. Na skupu se očekuje da budu dati predlozi i rešenja za buduću tranziciju.

Srbija je u krizi i to: društvenoj, ekonomskoj, političkoj, državnoj, ustavnoj i drugim oblicima. Postoji vizija kroz koju se obećavaju bolji dani i stvara moderna država, istakao je prof dr Dragoljub Mićunović. Ulaskom u Evropsku uniju Srbija mora da prihvati njihove standarde, kao i odnos prema demokratiji, toleranciji i poštovanju ljudskih prava.

Otvoren je naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"

Gradonačelnik objašnjava da je cilj da Subotica postane univerzitetski centar i da su zbog toga bitni ovakvi skupovi.Subotica bi trebalo da bude lider u obrazovanju u zemlji.

Naučni skup „Tehnologija, kultura i razvoj“ organizuje se od 1994. godine, naizmenično u Subotici i Herceg Novom. Od 2006. i razdruživanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore kao opšti kontekst skupa određena je tema „Zemlje Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji“. Organizatori naučnog skupa su Udruženje „Tehnologija i društvo“, iz Beograda, Ekonomski fakultet Subotica, Grad Subotica, Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije - Institut „Mihajlo Pupin“ Beograd i Elektrotehnički fakultet Podgorica.

Izvor: RTV Yueco
20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2989
Povezane teme

eko centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.