Komentara: 10
Pregleda: 2922
Foto

Otvorena izložba "Soba"

26.02.2020. u 12:01h
Izvor: Subotica.com
"Soba od hiljadu godina tuge, trena sreće", način je kako autorka Andreja Petraković opisuje svoju prvu samostalnu izložbu u Savremenoj galeriji Subotica pod nazivom "Soba", koja je sinoć svečano otvorena.
Otvorena izložba "Soba"

Iako zauzima tri prostorije, postavka Andreje Petraković zapravo čini jedinstvenu celinu, "sobu" koja može da se sagleda kao minimalistički projekat sa mnoštvom detalja, a od kojih su najvažnije prostorne instalacije i ljudski faktor. Mreže linija, sistemi crno-belih odnosa i senke koje ove instalacije bacaju, stvaraju vibraciju u očima posmatrača, a time i neponovljiv doživljaj ove izložbe.

- Ovde sam izložila prostorne crteže materijalima u prostoru, a ono što sam zapravo želela da dočaram, jeste atmosfera prostorije koja zavisi od nas samih i onoga što unosimo u prostor, a onda i iznosimo iz njega. Sam naziv izložbe "Soba", sugeriše da u nju možemo da smestimo materijalne, fizičke stvari, ali da u nju ulazimo i mi kao intelektualna bića s određenim uverenjima, a izlazimo s potpuno drugačijim saznanjima, iskustvima i zapažanjima - objasnila je autorka, kojoj je bilo potrebno nedelju dana da instalacije postavi u prostor Savremene galerije. - Zahvaljujem se Galeriji što mi je dala svoj prostor i omogućila da bušim zidove do mile volje.

Otvorena izložba "Soba"

Kako je objasnila Tamara Kucor, kustoskinja izložbe, Andreju prevashodno zanimaju struktura, tekstura, likovnost, materijalnost i kako će da ih smesti u prostor, dok linija, koja je izražajno sredstvo crteža, kod nje dobija trodimenzionalni oblik.

- Ishodište svih ovih elemenata koje vidimo je klupko na početku postavke, koji ona odmotava gradeći mreže linija i tako kreira horizontalne i vertikalne stubove u našem prostoru. Ovi stubovi imaju dve značajne karakteristike. Jedna je optički i dinamički kvalitet koji izaziva poseban efekat i senzaciju kod posmatrača, naročito kada se kreće pored ili oko stubova. Druga je njihova interaktivnost, jer u pojedine stubove možemo ući, možemo proći ispod njih, možemo biti u njemu i biti deo umetničkog dela - rekla je Kucor.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba" Otvaranje izložbe "Soba"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 2922
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.