Komentara: 0
Pregleda: 1117

Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"

05.08.2022. u 14:14h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić" otvorena je juče u Gradskom muzeju. Zainteresovani će moći da je pogledaju u naredna dva i po meseca.
Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"

Premijera izložbe bila je u oktobru prošle godine u Beogradu, a Subotičani će je imati prilike videti do 15. oktobra u Gradskom muzeju. U pitanju je selekcija plakata Bojane Popović, muzejske savetnica Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda, po njenom stručnom mišljenju najbolje stvaranog u srpskom međuratnom plakatu - umetnika Dušana Jankovića, Mihaila S. Petrova i Miloša Babića.

Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"Jedan od umetnika, Miloš Babić, ime je poznato u književnim i likovnim krugovima u Subotici. Svaki od autora ima svoju jedinstvenu pozadinu i svoj umetnički pravac.

- Miloš je poznatiji kao slikar, njegova likovna zaostavština baštini se u Gradskom muzeju u Subotici, dok njegova dela iz oblasti primenjene umetnosti se čuvaju Muzeju primenjene umetnosti. Autori su po svemu drugačiji jedan od drugog, od starosti, preko obrazovanja, pa sve do umetničkog senzibiliteta. Oni su ustvari predstavnici različitih škola - objasnila je Bojana Popović. - Ova izložba je zanimljiva iz razloga što prvi put aktuelizuje srpski međuratni plakat, jer jeko dugo tom mediju plakata nije posvećivana pažnja u muzeološkim krugovima, on postaje zanimljiv '70 godina, plakati su štampani na veoma lošem papiru i nisu sačuvani. Potrebno je  bilo da prođu decenije da se plakati percipiraju kao umetnički objekat, kao nešto što treba čuvati.

Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"Izložba je jako značajna za nas iz razloga što plakati koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi predstavljeni su na izložbi u Beogradu, u oktobru prošle godine. Plakati se prvi put prikazuju u Subotici, bitno nam je jer ima više plakata od Miloša Babića, od koga imamo jako puno eksponata, više od 300 komada, a koje može da se pogleda preko prezentaciije koju je pripremila naša koleginica Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti - rekla je Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja Subotica.

Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"Otvorena izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1117

Povezana vest

Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

aniko mihajlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.