Komentara: 3
Pregleda: 2013

Otvoreni kanal kolektora tri ekološki problem

10.01.2013. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Pre tri godine trebalo je bude rešen problem sa zacevljenjem otvorenog kolektora tri koji vodi ka prečistaču. Tada je novac za taj posao obezbedilo nekadašnje Ministarstvo životne sredine i preko Fonda za zaštitu životne sredine obezbedio 3,8 miliona dinara.
Otvoreni kanal kolektora tri ekološki problem

2010. godine je sprovedena javna nabavka i beogradska firma “Ika konsalting” je izabrana kao najpovoljnija za rešenje otvorenog kolektora koji godinama stvara probleme stanovnicima dveju mesnih zajednica “Bajnat” i “Prozivka” u Subotici. Pošto je kasnije sporazumno raskinut ugovor, novac je preusmeren za poboljšanje kanalizacione mreže u Velikom Radanovcu, Makovoj sedmici i Željezničkom naselju. U lokalnoj samoupravi kažu da nisu odustali od projekata zacevljenja otvorenog kanala.

Problem ne predstavljaju samo neprijatni mirisi koji se šire po naseljima Bajnat i Prozivka, nego i zemljište koje je ekološki ugroženo. Inicijativa za rešavanje problema koji stvara otvoreni deo kolektora tri postoji više od 30 godina i pre tro godine grad je pokušao da problem sanira. Pošto firma koja je dala najbolju ponudu za izradu tehničke dokumentacije za zacevljenje otvorenog kanala dela kolektora III u Subotici nije mogla da ispoštuje dogovor, pa je ugovor sporazumno raskinut.

Deo kolektora III dugačak je 1700 metara i kanal se prostire od gradske deponije do Prečistača. Kanal odvodi atmosferske i otpadne vode direktno u Prečistač. Problem je jer je otvor nezacevljen i tako otvoreni deo kanalske mreže cele godine predstavlja zagađenje zemljišta, podzemnih voda, a nalazi se i u blizini naselja “Prozivka”. Planom detaljne regulacije za gradsku deponiju je predviđeno i zacevljenje kanala, a kao prioritet za rešavanje vodnog resursa u gradu je razmatran i u okviru Strategije lokalnog održivog razvoja.

Rešavanjem problema otvorenog kolektora tri u Subotici, grad će imati i beneficije, jer će građevinsko zemljište biti atraktivnije budućim investitorima. U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da posao zacevljenja kolektora nije lak ni jeftin, pa će aplicirati i na evropske projekte za pribavljanje novca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2013
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.