Komentara: 0
Pregleda: 1212

Pad proizvodnje i izvoza - porast nezaposlenosti

25.02.2010. u 09:30h
Izvor: RTV Yueco
Pad proizvodnje i izvoza - porast nezaposlenosti

Industrijska proizvodnja u 2009. na području Subotice i još 5 opština koje pokriva Regionalna privredna komora pala je više od 10%. Izvoz je manji za četvrtinu, a 5.000 ljudi je u istom periodu ostalo bez posla. Ako je za utehu, u decembru je nakon više od godinu dana zabeležen privredni rast u regionu koji privrednicima uliva tračak optimizma.

Pad industrijske proizvodnje na teritoriji opština koje pokriva Regionalna privredna Komora Subotica manji je za 1 procenat od pada industrijske proizvodnje u celoj Srbiji. Proizvodnja u celoj zemlji je opala za 12%, dok je taj procenat na severu Bačke 11%. Najviše su podbacili obućarstvo, građevinarstvo, drvoprerađivačka industrija dok su pojedine delatnosti imale i prepolovljenu proizvodnju u odnosu na godinu pre. Najveći uzrok je pad potražnje i izvoza.

Preduzeća u regionu u prošloj godini izvezla su za četvrtinu manje roba nego lane. Naime, tri opštine koje je Komora pokrivala u 2008. ostavrile su robnu razmenu sa inostranstvom od milijardu dolara, a u 2009. kada su joj pridružene još tri opštine – Senta, Ada i Kanjiža, robna razmena je ostala ista – izvezeno je roba i usluga za 450 miliona dolara a uvezeno za 540 miliona. Najveći spoljnotrgovinski partner regiona je Nemačka, sa kojom smo razmenili 350 miliona dolara, a najveći izvoznik je Simensov „Loher“ sa preko 120 miliona dolara.

Posledica ovakvih privrednih kretanja je i 5.000 manje zaposlenih u regionu u odnosu na prošlu godinu. Od 72.000 ostalo ih je 67.000. Ohrabrujuće je, ocenjuju u Komori, da je u decembru mesecu prošle godine nakon 15 meseci zabeležen neznatan rast proizvodnje, i to za 1,8%. Na osnovu ovog podatka, kojim se ne može pohvaliti Srbija u celini jer je na nivou države i u decembru zabeležen pad proizvodnje, u Komori očekuju bar malo bolju ekonomsku 2010 godinu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1212
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.