Komentara: 23
Pregleda: 4314

Padaju "korona" brojevi, epidemiološka situacija još uvek nepovoljna

08.09.2022. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Iako je prošao pik sedmog talasa, epidemiološka situacija oboljenja kovid-19 u Subotici je još uvek nepovoljna, ocenio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki. Sagovornik ističe da se, zbog povratka đaka u školske klupe, očekuje povećanje broja zaraženih, ali dodaje da razloga za zabrinutost nema budući da je još uvek aktuelan omikron soj koji daje blagu do umereno tešku kliničku sliku.
Padaju "korona" brojevi, epidemiološka situacija još uvek nepovoljna

Po podacima od jutros, na teritoriji Subotice ima 398 aktivno obolelih, odnosno 509 aktivno obolelih na teritoriji Severnobačkog okruga. 

Sredinom avgusta u Subotici smo beležili oko 100 novoobolelih na dnevnom nivou, a sada se dnevno registruje do 50 zaraženih. Vidimo da se smanjuje broj obolelih na dnevnom nivou, odnosno pik je iza nas, a kriva je u opadanju. Ipak, s obzirom da su se đaci vratili u škole, a maske se ne nose, realno je očekivati da će u narednom periodu doći do povećanja broja obolelih - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Padaju "korona" brojevi, epidemiološka situacija još uvek nepovoljnaIako se procenjuje da će brojevi rasti u predstojećem periodu, sagovornik objašnjava da nema razloga za zabrinutost budući da je još uvek aktuelan omikron, odnosno njegove podvarijante BA.4 i BA.5 koje daju blagu do umereno tešku kliničku sliku.

Oni koji nisu oboleli tokom leta mogu očekivati da će se zaraziti u narednom periodu, ali ohrabruje činjenica da se radi o relativno blagoj kliničkoj slici. Najčešći simptomi su bol u grlu, zapušenost nosa, kašalj. Mogu se javiti i povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, opšta slabost, a kod određenog broja pacijenata javljaju se mučnina, povraćanje i proliv - zaključuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 4314
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.