Komentara: 5
Pregleda: 778
Foto

Palić domaćin regionalne konferencije o vodama

28.05.2024. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
Palić domaćin regionalne konferencije o vodama

Na Paliću je juče, 27. maja, održana konferencija "VODA 2024", u organizaciji Srpskog društva za zaštitu voda, čiji je cilj da aktuelnim temama o zaštiti vodnih resursa od zagađenja doprinese njihovom efikasnom i održivom korišćenju.

- Ovo je 53. godina kako organizijemo konferenciju na temu zaštite voda sa ciljem povezivanja svih struka koji se sa različitih aspekata bave vodom. Ove godine imamo više učesnika,više od 80 radova u zborniku,prezentacije će trajati tri dana - kaže Momir Stevanović, predsednik Srpskog društva za zaštitu voda. - Akcenat je stavljen na vlažna staništa zbog njihove ugroženosti. Kvalitet vode kod nas je na niskom nivou zbog velikih zagađenja, u Beogradu i Novom Sadu ne postoje sistemi za prečišćavanje. Nadamo se da ćemo doprineti da se u Srbiji uradi nešto za vodu koja će nam biti sve potrebnija,jer imamo manjak vode,što zbog klimatskih promena,što zbog načina korišćenja.

Palić domaćin regionalne konferencije o vodamaViše pažnje će biti posvećeno i upotrebi otpadnih materija za izdradu građevinskih proizvoda koji mogu pomoći u rešavanju poplava u urbanin područjima.

- Predstaviće se i projekti koji se bave različitim aspektima zaštite životne sredine i zaštite voda,govorićemo o novim tehnologijama u prečišćavanju otpadnih voda i specifičnim problemima vezanim za planiranje vodnih resursa i snabdevanje vodom - dodaje Aleksandar Đukić, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Palić domaćin regionalne konferencije o vodama

Po njegovim rečima, kada je reč o otpadnim vodama postoji mnogo žarišta u celoj zemlji, a Subotica je jedno od njih.

- To su mesta locirana pored osetljivih vodnih dela. Palić nije dobrog kvaliteta i to zbog ljudskog faktora . Veliki novac je uložen,ali šteta je već napravljena i trebaće dosta vremena da se taj sistem reaktivira i vrati u normalno stanje - ističe profesor Đukić, dodajući da smo po pitanju prečićavanja otpadnih voda najslabiji u Evropi.

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024" Konferencija "Voda 2024"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 778
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.