Komentara: 0
Pregleda: 2453
Foto

Palićki festival – četvrti dan

19.07.2017. u 20:32h
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma na Paliću nastavlja da oduševljava publiku sjajnim ostvarenjima. Tako je bilo i utorak uveče, kada su na Letnjoj pozornici prikazani italijanski film „Fortunata“ Sergia Kastelita i grčko-poljska koprodukcija „Park“, rediteljke Sofije Egzaču.
Palićki festival – četvrti dan

Palićkoj publici poklonila se Amanda Livanou, producentkinja filma „Park”, koja je na današnjoj konferenciji za medije govorila o načinu na koji je nastajao film čija je radnja smeštena u malo selo, koje kao i mnoga druga, lagano odumire.

- Iako tako možda izgleda, selo nije na margini, ono je mrtvo mesto i predstavlja simboliku svega što je na margini. Izbor glumaca je dosta dugo trajao, dečake smo našli u jednoj imigrantskoj školi u Atini i od njih deset, devetorica nisu rođeni u Grčkoj – predočava producentkinja. - U Grčkoj je 2004. bio najveći finansijski rast, svi su mislili da će to trajati večno, a znamo šta se dogodilo posle desetak godina. Film je i komentar na tu temu. „Park“ je imao dosta uspeha na festivalima, još uvek pišu o njemu, ima dosta ljudi kojima se sviđa ali i onih koji ne mogu da se povežu sa njim.

Palićki festival – četvrti dan

Selekcija „Paralele i sudari“ donela je crnu komediju Ivana Marinovića „Igla ispod praga“ sa Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi popa Petra. Posle projekcije sa publikom su razgovarali Ristanovski i Bogdan Diklić, koji tumači Donda, „sivu eminenciju ganga sa Luštice“.

- Palićki festival je davnih godina bio samosvojan i specifičan i nije zvao glumce. Sebi sam rekao, ako ikada me ikada budu zvali neću da dođema na Palićki festival, sa velikom radošću ću ih odbiti. Međutim, kada su me pozvali ja sam sa velikom radošću rekao da, hvala, dolazim – ispričao je anegdotu Diklić. - Moja majka je rodom iz Senćanskog Trešnjevca i svako leto sam provodio u tom selu i taj spejs šatl koji se čekao na subotičkoj železničkoj stanici trebalo je čekati tri sata. I onda su me otvorenim tramvajem vodili na Palić tako da sam ja ovde na neki način starosedelac.

Palićki festival – četvrti dan

U okviru programa „Hrvatska u fokusu“ prikazan je film „Ministartsvo ljubavi“ režisera i scenariste Pave Marinkovića, koje donosi priču o razračunavanju države sa udovicama hrvatskih vojnika iz ratova devedesetih, koje i dalje primaju penziju a žive u vanbračnim zajednicama. Po rečima Marinkovića, ideja je stigla dok je čitao informacije na teletekstu.

Palićki festival – četvrti dan

Izvor: Subotica.com
24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija 24. FEF - Četvrta press konferencija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2453
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.