Komentara: 2
Pregleda: 4241

Palićki filmski festival će se održati, moguće je pomeranje

06.05.2020. u 18:22h
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma Palić, koji bi ove godine trebalo da se održi od 18. do 24. jula, moguće je da će biti pomeren u skladu s daljim razvojem aktuelne epidemiološke situacije u našoj zemlji. Ipak, organizatori su optimistični, te poručuju da će se manifestacija koja je naš grad stavila na kulturnu mapu Evrope sasvim izvesno održati ovog leta.
Palićki filmski festival će se održati, moguće je pomeranje

Kriza koju je izazvala pandemija novog korona virusa, odrazila se i na održavanje brojnih filmskih festivala u svetu, koji se mahom otkazuju ili pomeraju. Kako objašnjava Ilija Tatić, producent Festivala evropskog filma Palić, ove godine je osmišljen veoma ambiciozan i sveobuhvatan program, ali je on podložan promenama u zavisnosti od daljeg razvoja situacije.

- Budući da se dobar deo Festivala odvija na otvorenom, nadamo se da će se steći uslovi da se manifestacija realizuje, ali još uvek nismo prelomili, odnosno nismo odlučili datum održavanja Festivala, već se držimo postojećeg, a ukoliko se stanje promeni, moguće je da će biti određenih pomeranja - kaže Tatić. - Mnogo stvari je još uvek nepoznato, pre svega uslovi okupljanja i održavanja manifestacija, a budući da konkursi još uvek nisu završeni zbog cele ove situacije, trenutno ni ne znamo sa koliko novca raspolažemo, a novac diktira i raznovrsnost programa koji imate. Jasno je da će se ovogodišnje izdanje Festivala odvijati u značajno izmenjenim okolnostima, ali postoji i optimizam da će se situacija normalizovati u nekom očekivanom periodu tokom leta.

Palićki filmski festival će se održati, moguće je pomeranje

A izmenjene okolnosti ogledaju se pre svega u tome što Festival koji svake godine ugosti veliki broj glumaca, reditelja i drugih gostiju iz inostranstva, kao i međunarodni žiri, ovoga puta možda neće biti u prilici da to i realizuje u zamišljenom okviru.

- To je jedan od bitnijih segmenta našeg Festivala i sasvim je izvesno da će ove godine izgledati drugačije, jer ne znamo kako će se odvijati međunarodni saobraćaj i koja pravila će da važe za ljude koji ulaze u zemlju. Možda će to biti u normalnim okolnostima, a možda zbog obaveznog karantina neće moći da se realizuje i to ne zavisi samo od Srbije i naših mera, već i od Evropske unije i ostalih zemalja iz kojih nam dolaze gosti - objašnjava Tatić, dodajući da kada je u pitanju filmski program, publika ne treba da strahuje. - U međuvremenu smo razradili nekoliko varijanti i imamo rešenja za broje situacije. Filmski program ne bi trebalo da trpi promene, ni u broju filmova, ni u strukturi koju smo postavili poslednjih godina i ona će ponudi publici sve ono što je bilo zanimljivo u periodu između prošlog i ovog izdanja. Ostale prateće aktivnosti, poput radionica, skupova, izložbi koje su često međunarodnog karaktera, zavisiće od restrikcija u pogledu putovanju ljudi i shodno tome ćemo ih adaptirati i modifikovati.

Palićki filmski festival će se održati, moguće je pomeranje

Festival evropskog filma Palić je za realizaciju svog 27. izdanja i ove godine podržan od strane programa Kreativne Evrope grantom od 46.000 evra. Od ukupno 79 festivala koji su aplicirali za podršku u ovom pozivu, finansijski je podržano 33, a u obrazloženju se, između ostalog, navodi da Festival evropskog filma Palić nudi širok spektar aktivnosti rastućem broju publike, kao i brojne kvalitetne prateće događaje.

- Ovo je peta godina kako učestvujemo na ovom konkursu, a četvrti put smo dobili podršku. To ukazuje da se naš Festival nalazi na prilično uvaženom i cenjenom mestu u evropskim okvirima, te da uprkos jakoj konkurenciji uspevamo svojim kvalitetom, specifičnoću i dobrim programima da stvorimo jednu zaokruženu evropsku filmsku priču. Vrlo smo zahvalni na podršci Kreativne Evrope i uz standardnu podršku koju imamo preko konkursa sa državnog nivoa, zaista možemo da napravimo dobar i kvalitetan Festival koji je kao takav prepoznat, što je jedna od osnovnih stvari zašto ovaj Festival živi sve ove godine - poručuje Tatić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4241

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

ilija tatić

filmski festival

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.