Komentara: 0
Pregleda: 2040

"Panonreg" predstavio programe podrške preduzetnicima

23.02.2021. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
"Panonreg" predstavio programe podrške preduzetnicima

Regionalna razvojna agencija „Panonreg“ predstavila je danas programe podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koje realizuju Ministarstvo pivrede i Fond za razvoj, a za koje je u ovoj godini opredeljeno 450 miliona dinara.

- Reč je o četiri programa podrške. To su: Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade do 30 godina, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, odnosno za sve one koji su registrovani posle 1.1.2019., Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, kao i Program podrške za nabavku opreme koji je je još u pripremi. Svi porgrami već postoje, sem linije za pomoć ženskom preduzetništvu i mladima – najavila je Ljubica Mesaroš, zamenica direktora „Panonrega“.

Programi predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda. Bespovratna sredstva, u zavisnosti od programa, iznose 20%, 30% odnosno 35% za mlade i žene preduzetnice.

- U zavisnosti od vrste programa  sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekontrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora, kupovinu novih i polovnih mašina i opreme, kao i dostavnih vozila, koja nisu starija od pet godina,  za trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše do deset ukupnog investicionog ulaganja, kao i za nabavku softvera i računarske opreme, kao i opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje – objasnila je Mesaroš.  - Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 za pravna lica,  niti veći od 12.500.000 dinara. Iznos ulaganja za pravna lica i preduzetnike je minimalno 400.000  a maksimalno 6.000.000 dinara sa 30% odnosno 35% nepovratnih sredstava, sa rokom otplate do pet godina, kamatom do 2 odsto i grejs periodom do jedne godine.

Fond za razvoj uzeće u obzir i prijave svih onih  koji su prošli obuku za početnike u biznisu.

- „Panonreg“ pruža besplatne obuke i savetodavne usluge u vezi sa izradom poslovnog  plana pri prijavi kod Fonda za razvoj. Dvodnevna obuka za početnike u poslovanju i za nezaposlena lica koja žele da koriste program za samozapošljavanje će održaće se u četvrtak i petak (25. i 26. februara) u deset časova u sali 212 na Otvorenom univerzitetu u Subotici – istakla je Ljubica Mesaroš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2040
Povezane teme

preduzetništvo

subvencije za preduzetnike

preduzetnici

podsticanje razvoja preduzetništva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.