Komentara: 0
Pregleda: 3438

Panonske staze mira

07.02.2009. u 12:32h
<p>Grad Subotica je pro&scaron;le godine konkurisao kod ministarstva za lokalnu i državnu upravu sa projektom "Panonske staze mira".Od igara na sreću izdvojeno je 730.000 dinara za drugu fazu ovog projekat i re&scaron;enje zvanično je danas uručeno gradonačelniku Subotice, od strane državnog sekretara pomenutog ministarstva.</p>
Panonske staze mira

Projekat obuhvata specijalni rezervat prirode "Ludoško jezero", spajajući zaštićena dobra mreže "Natura 2000" sa dolinom reke Tise, koja predstavlja jedan od glavnih evropskih ekoloških koridora panonske nizije, ujedno doprinosi proširenju zaštićenih površina.Evropska unija je definisila 11 internacionalnih biciklističkih ruta, pod nazivom Euro velo i Srbija je ušla u projekat ruta za broj 6 i 11.Ruta broj 6 kreće iz Francinske i ide kroz Beč, Bratislavu, Budimpeštu, Novi Sad, Beograd, Bukurešt i Konstancu.

Ruta broj 11 polazi iz Helsinkija, pa ide preko Segedina, Kanjiže, Titela do Atine. Reč je o susedskom programu sa Mađarskom u okviru koga je od Kardsa dobijeno 80.000 evra za izradu projektne i tehničke dokumentacije, glavnog projekta, za izradu horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i turističke signalizacije u dužini cele rute od 115 kilomentara. U planu je izrada i pilot projekta biciklističke staze od Šupljaka, preko Velebita, Malih Pijaca do Kanjiže.Ova staza će biti duga 11 kilometar, a rok za završetak dokumentacije za sve projekte je godinu dana.

"Zelenim stazama" se spajaju ljudi, kultura i prirodna nasleđa, omogućavaju putovanje bez automobila, stvara mogućnost edukacije na otvorenom, vožnja biciklom i slično. Prilikom izrade projekata vodilo se računa o životnoj sredini.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3438
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.