Komentara: 37
Pregleda: 4047

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

18.07.2022. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Parkiranje na trotoarima sve je učestalija pojava u našem gradu koja, osim što nije zakonski prihvatljiva, predstavlja ozbiljan problem za slepe i slabovide sugrađane, kao i za osobe koje su u kolicima ili za kretanje koriste druga pomagala.
Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Vozilo parkirano na trotoaru, upaljena četiri žmigavca i vozač koji je „izleteo“ samo na pet minuta da kupi hleb, lek ili uplati tiket – ovo je postala svakodnevica na subotičkim ulicama. U nadi da zbog tih pet minuta neće biti sankcionisani, vozači dok izlaze iz svojih nepropisno parkiranih automobila retko kad se zapitaju da li će tih, naizgled bezazlenih nekoliko minuta, nekome ugroziti osnovno ljudsko pravo – pravo na kretanje ili, još gore, ugroziti bezbednost i život. Sa ovakim problemima često se suočavaju naši sugrađani koji se kreću uz pomoć belog štapa, kao i oni koji koriste kolica ili druga pomagala za kretanje.

- Osobama koje se samostalno kreću uz pomoć belog štapa zid je orijentacija. Ukoliko se neko parkira uz zid, ove osobe postaju dezorijentisane, što je svakako situacija koja ih uznemiri. Takođe, teško da će onaj ko koristi beli štap uočiti automobil, pa  postoji ozbiljna šansa da se slepa ili slabovida osoba saplete, padne i povredi – objašnjava Danijela Pejić, iz gradskog Udruženja slepih i slabovidih – Ja imam asistenta, ali i njemu nepropisno parkirani automobili stvaraju problem, jer mora bezbedno da me sprovede od tačke A do tačke B, provlačenje između malog prostora od zida do automobila svakako nije bezbedno– zaključuje Danijela.

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

AKO SI ZAUZEO MOJE PARKING MESTO, PREUZMI I MOJ INVALIDITETNažalost, često se zauzimaju parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom. Vozači koji ovo rade uglavnom pravdaju svoj gest time da su se parkirali samo na par minuta. Razumem da je mali broj parking mesta, razumem i da ima mnogo vozila u gradu, ali to nije izgovor. Novosađani su na veoma domišljat način skrenuli pažnju vozačima da to nije u redu, oni su istakli table sa natpisom „ako si zauzeo moje parking mesto, preuzmi i moj invaliditet. Ovo je, čini se, imalo efekta – objašnjava Mirjana Krnajski iz Udruženja multipla skleroze „Severna Bačka“.

Uz nedostatak rampi na prilazu bankama, prodavnicama, školama i drugim objektima i ustanovama, osobe u invalidskim kolicima, zahvaljujući bahatosti pojedinih vozača, moraju da se suočavaju i sa barijerama na trotoaru.

- Osoba koja koristi kolica, onog momenta kada naiđe na automobil parkiran na trotoaru, upada u ozbiljan problem. Kako bi zaobišla automobil, mora da siđe na put, a onda, ukoliko je trotoar uzvišen pa postoji bankina, putem kojim prolaze automobili mora da se kreće do prvog pešačkog prelaza koji ima rampu. Dok se kreće kolovozom, osobi sa invaliditetom, ne preostaje niša drugo nego da se nada da će je vozači na vreme uočiti i zaobići. Dakle, kada se nama napravi problem parkiranjem po trotoaru, mi budemo prinuđeni da pravimo problem u saobraćaju, a to ugrožava i nas i druge učesnike – objašnjava Stipan Ćakić, predsednik Udruženja amputiranih i rođenih sa malformacijama Severnobačkog upravnog okruga koje broji 40 članova, od kojih je 8 u invalidskim kolicima – Oni članovi koji nisu u kolicima su teško pokretni i kreću se uz pomoć štaka, guralica i drugih pomagala. Vozila na trotoarima i njima predstavljaju ozbiljan problem.

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Svi vozači koji imaju običaj da parkiraju na trotoaru samo treba da budu svesni činjenice da prave problem nekome ko je već u problemu, poručuju iz Udruženja multipla skleroze „Severna Bačka“ koje broji oko 60 članova, od kojih je trećina u kolicima.

- Osobama u kolicima nečiji parkiran automobil na trotoaru bukvalno zaustavlja život, onemogućava kretanje. Kada se naiđe na ovu neplaniranu barijeru, potrebno je mnogo snage da se kolica okrenu, da se ti točkovi odguraju u rikverc pa da se pređe na drugu stranu ulice. Ona osoba koja nije u takvoj situaciji ne zna koliko je to teško. Nas to kao ljude koji imaju problem, za koji svakako niko nije kriv, vređa kada nam neko, ko je potpuno zdrav i može da se provoza da pronađe adekvatno parking mesto, napravi problem koji moramo da rešavamo tako da ugrožavamo svoju bezbednost i da crpimo mnogo snage da prevaziđemo prepreku – objašnjava Mirjana Krnajski, predsednica ovog udruženja – Ja se krećem uz pomoć guralice sa točkovima i meni je ogroman problem da se okrenem i vratim na prvi pešački prelaz, a sve zbog barijere na koju nisam računala. Jasno mi je da je ovo svet zdravih, ali apelujem na vozače koji parkiraju po trotoarima da nam ne otežavaju dodatno.

Nažalost primera nepropisnog i neodgovornog parkiranja je i previše, ali izdvojićemo samo delić iz naše arhive unazad nekoliko godina...

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Parkiranje na trotoarima veliki problem za osobe sa invaliditetom

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 dan
Komentara: 37
Pregleda: 4047
Povezane teme

slepi u subotici

slepi

osobe sa invaliditetom

udruženje slepih i slabovidih subotica

slepi i slabovidi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.