Komentara: 0
Pregleda: 858
Foto

„Pasuljijada“ jedan od gastronomskih brendova Tavankuta

27.08.2024. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
„Pasuljijada“ jedan od gastronomskih brendova Tavankuta

Ima Tavankut mnogo manifestacija koje su poznate i posećene, ali sudeći po energiji i dobroj atmosferi, tradicionalna „Pasuljijada“ je sigurno jedan od njegovih najvećih brendova. I to ne samo zbog brojnih kotlića u kojima se krčka naše najpoznatije jelo, već zbog cilja održavanja, a to je pomoć lokalnom Fudbalskom klubu Tavankut. Tako je bilo i minulog vikenda, kada je uprkos visokoj temperaturi i upekloj zvezdi, kotliće pasulja pristavilo i krčkalo oko 30 ekipa. Svako je imao svoj način kuvanja, poznate sastojke poput rebaraca, slaninice, kobasice ili gronika, ali i tajne po kojima je poseban. Žiriju nije bilo nimalo lako, ali je ipak presudio da je najukusniji pasulj zgotovio Petar Antunović, a odmah iza njega bili su tanjiri Nenada Brčića i Jele Poljaković.

 - Ovo je 27. „Pasuljijada“ koja je organizovana i bila je jedna od najvećih do sada. Cilj je da prikupimo sredstva za naš fudbalski klub i ovo je sigurno najlepša manifestacija u Tavankutu – kaže Davor Šimić iz uprave FK Tavankut – Posebno je jako dobro posećena posle pandemije, ljudi su izgleda željni odlaska u prirodu, druženja i razbibrige, a naravno, svi mi ovde volimo dobro da jedemo i popijemo. To druženje i dobra atmosfera nas spajaju i čuvaju.

„Pasuljijada“ jedan od gastronomskih brendova TavankutaOsnovni sastojak bio je naravno pasulj, a takmičari su pokazali maštovitost i izuzetno kulinarsko umeće.

 - Kod nas su rebarca ta koja daju glavni šmek, uz naravno šargarepu, peršun, celer, luk... Ima i tajni začin koji vam naravno neću reći samo da pasulj ne ide bez domaćih lakumića - kaže nam Mića Šmit, kapiten ekipe „Jugoslavija“.

„Pasuljijada“ jedan od gastronomskih brendova TavankutaEkipa „Novalis bazeni“, koju je predvodio Emil Vukelić, kao glavni trik koristila je dimljeni gronik.

 - Pasulj kuvamo standarno, sve se zajedno spoji i kuva lagano, nema dinstanja luka i prokuvavanja pasulja pre. Sve zajedno i na laganoj vatri. Dimljeni gronik daje poseban šmek, koji nema kada se stave samo rebarca – otkriva Emil.

Izvor: Subotica.com
27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu 27. Pasuljijada u Tavankutu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 35 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 858
Povezane teme

tavankut

pasuljijada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.