Komentara: 0
Pregleda: 1087

„Pepeljuga“ najbolja predstava Međunarodnog festivala pozorišta za decu

25.09.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
„Pepeljuga“ najbolja predstava Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Foto: Dobitnici festivalskih nagrada / Damir Vujković

Dodelom nagrada u petak je spuštena zavesa 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu. U takmičarskom programu predstavljeno je 14 predstava iz jedanaest zemalja a za najbolju predstavu proglašena je „Pepeljuga“ , u režiji Luane Gramenje, kojoj je pripala i nagrada za najbolju režiju, pozorišta „Zakes“ iz Italije.

- Maštovita, snažna predstava sa tačnim rediteljskim rešenjem. Igra glumaca, koreografija, scenografija, lutke i svetlo su isprepletani i nadopunjuju se. Usaglašeni su, jedinstveni, potčinjeni rediteljskoj zamisli. Predstava je čvrsto jedinstvo svih scenskih komponenata – harmonija sinergije. Disciplina, umetnost animacije, plastika tela, koncentracija i gluma izvođača stvorili su snažnu scensku magiju koja – obrazložio je žiri svoju odluku.

„Pepeljuga“ najbolja predstava Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Predstava "Pepeljuga"

Tradicionalno, dodeljeno je pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje su pripale akterima predstava „Pepeljuga“  (Đanluka Gabriele, Amalia Ruoko, Enrika Zampeti),  „Princeza Ruža i začarani orao“ (Argiro Tamvakou, Atina Velimvasaki, Kris Kapenis),  „Priča o metli“ (Riyanti Visnu Setyorini Putri, Mohamad Faras Togu Simanjuntak, Reiski Monita),  „Nove cipele“ (Tian Gombau) i „San vile mol“ (Silard Zagori). Nagradu za najbolji dizajn i scenografiju dobila je Isa Soto za predstavu „Nove cipele“, za najbolju muziku Mariana Berhalt za predstavu „Skoč“. Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je Tamari Kučinović za komad „Vuk sa mirisom bobica“, jakoj metafori o životu i odrastanju, Dečjeg pozorišta Republike Srpske.

„Pepeljuga“ najbolja predstava Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Tamara Kučinović

- Užasno je važno da mladima govoriti o svim bojama života, i svetlim i tamnim, da se ne boje toga – poručila je Tamara Kučinović.

Mladi žiri 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Nika Vizin, Nađa Berecki, Iva Francišković, Mila Popov i Relja Miković, dodelio je nagradu za najbolju predstavu ostvarenju "Devojčica sa šibicama" u režiji Sonje Petrović u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženja "Sloboda nema cenu".

- Nama ova nagrada izuzetno znači, pogotovo što dolazi od onih za koje je ova predstava pravljena, a to su deca. Njima ne treba da pokazujemo svet kao jednu šarenu lažu. Važno je da deca kroz predstavu mogu da razviju empatiju i da nauče nešto novo o ljudima koji su drugačiji, a možda i nisu, nego su baš isti kao oni – zahvalio se glumac Danilo Milovanović.

„Pepeljuga“ najbolja predstava Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Kristina Savkov i Danilo Milovanović

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 1087
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.