Komentara: 5
Pregleda: 9162

Pet novih slučaja zaraze, epidemiološka situacija stabilna

16.06.2020. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
U poslednjih nedelju dana registrovano je pet novih slučaja zaraze virusom covid-19 u našem gradu, podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica, čime se ukupan broj obolelih od početka epidemije popeo na 72. Od preko 80 sugrađana koji su uradili brzi serološki test na lični zahtev, petoro ima antitela na korona virus.
Pet novih slučaja zaraze, epidemiološka situacija stabilna

Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, epidemiološka situacija u Subotici je stabilna, budući da se od petoro novoobolelih, jedan sugrađanin zarazio prilikom posete u Beogradu, dok su se preostalih četvoro zarazili u kontaktu sa pozitivnim članovima unutar porodice.

- Situacija je pod kontrolom onoliko koliko može da bude u uslovima kada nemamo jasno preventivno sredstvo, već imamo opšte mere koje se primenjuju onoliko koliko smo disciplinovani. Dakle, možemo reći da je epidemiološka situacija stabilna, a to znači da ćemo u i narednom periodu registrovati pojedinačne slučajeve, odnosno nove slučajeve zaraze unutar porodice, jer je za očekivati da ukoliko se neko zarazi, virus prenese i svojim ukućanima - objašnjava dr Bohucki, dodajući da procedura po otkrivanju novih slučajeva nije relaksirana, te da svi bliski kontakti novoobolelih dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o obaveznoj kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

Pet novih slučaja zaraze, epidemiološka situacija stabilnaKada su u pitanju brzi serološki testovi na prisustvo antitela na korona virus, koje sugrađani mogu da urade na lični zahtev u Zavodu za javno zdravlje Subotica, do sada ih je uradilo nešto više od 80 Subotičana, od kojih je kod petoro potvrđeno prisustvo IgG antitela.

- To znači da su oni bili u kontaktu sa virusom pre mesec, dva ili tri i da su ga preležali, jer ukoliko nemaju IgM antitela u krvi, znači da je infekcija prošla - kaže epidemiolog, dodajući da je od testiranih sugrađana na lični zahtev, njih petoro bilo pozitivno na IgM antitela, ali da su oni odbačeni nakon urađenih pi-si-ar testova koji su bili negativni. - Brzi serološki testovi su veoma osetljivi i dobra strana te visoke senzitivnosti je to što se ne može desiti da su osobe zaražene i da on bude negativan, ali se može dogoditi da su osobe zdrave i da bude pozitivan. Zbog toga se radi pi-si-ar test kao kontrola, jer se uzimanjem brisa iz nosa direktno dokazuje prisustvo genetskog materijala virusa, dok brzi serološki testovi pokazuju imunološki odgovor tela.

Do sada je nešto više od 300 sugrađana uradilo pi-si-ar test na lični zahtev, pretežno zbog odlaska na posao u inostranstvo, a kako ističe naš sagovornik, svi su bili negativni.

- To je dobro, jer uz testiranja koja se rade na zahtev zdravstvenih ustanova, pi-si-ar testovima i brzim serološkim testovima na lični zahtev se povećava broj testiranih sugrađana, čime dobijamo širu sliku o epidemiološkoj situaciji u gradu - dodaje dr Bohucki.

Pet novih slučaja zaraze, epidemiološka situacija stabilnaSpecijalizovan sajt Kancelarije za IT i eUpravu koji objavljuje statističke podatke o broju zaraženih virusom covid-19 u Srbiji, poslednji put je ažuriran 10. juna, od kada Subotičani, kao ni drugi građani naše zemlje, nisu u mogućnosti da na dnevnom nivou dobiju podatke na broju novoobolelih u svom gradu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 9162

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.