Komentara: 2
Pregleda: 4147

Pet Subotičana se žali na rešenja PIO fonda

03.03.2011. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Pet Subotičana se žali na rešenja PIO fonda

Subotičkom zaštitniku gradjana obratilo se pet Subotičana jer moraju da plate visoke naknade za penziono i zdravstveno osiguranje, a nezaposlena su lica. Reč je o poljoprivrednicima koji su nezaposleni i prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje i koji su pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu knjižicu ostvarili po osnovu nezaposlenosti.

Tokom 2009. i 2010. godine Republički zavod za zdravstveno osiguranje je tim nezaposlenima odbio da produži zdravstveno osiguranje i izda im zdravstvene knjižice. Kao razlog za to navedena je činjenica da su, iako nezaposleni, vlasnici poljoprivrednog zemljišta, te su po tom osnovu i poreski obveznici. Ombudsman je naveo da je reč o osobama koje su vlasnici poljoprivrednog zemljišta izuzetno male površine, nedovoljne i nepodobne za profesionalno bavljenje poljoprivredom.

Zakon o PIO osiguranju poljoprivrednika obuhvata lica koja poseduju zemljište, a ne da se bašte i izuzetno male površine vode kao poljoprivredne površine i plaća osiguranje. Radi se o nezaposlenim licima koja se vode kao poljoprivrednici.

Iz kancelarije ombudsmana saopšteno je da zbog takvog ponašanja Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, postoji veliki broj nezaposlenih koji nisu zdravstveno osigurani, nemaju zdravstvenu knjižicu i ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

U Subotici je zabeležen slučaj da je 2007.godine osoba proglašena za tehnološki višek, prošle godine joj je istekla naknada koju je dobijala i stekla je pravo na starosnu penziju. Međutim, od PIO fonda je dobila 190.000 dinara da mora da plati.

Pokrajinski ombudsman pozvao je Republički zavod za zdravstveno osiguranje da omoguchi zdravstveno osiguranje za nezaposlene poljoprivrednike. U zgradi Nove opšine 11.marta Udruženje poljoprivrednika će da organizuje sastanak u 11 časova kako bi se rešio problem.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4147
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.