Komentara: 18
Pregleda: 5548

PGS: Zloupotreba resursa javnih preduzeća u stranačke svrhe, kao i teške zloupotrebe izbornih pravila i izbornog procesa

15.03.2020. u 09:33h
Izvor: Pokret građanske Subotice
Saopštenje Pokreta građanske Subotice prenosimo u celosti.
PGS: Zloupotreba resursa javnih preduzeća u stranačke svrhe, kao i teške zloupotrebe izbornih pravila i izbornog procesa

Pokret građanske Subotice obaveštava javnost Subotice o ozbiljnim zloupotrebama izbornih pravila i izbornog procesa u gradu. Javna je tajna da se masovno potpisi podrške naših sugrađana određenim izbornim listama plaćaju gotovim novčanim iznosima, najčešće se radi o kupovini potpisa podrške koje potpisuju pripadnici romske nacionalne zajednice. Radi se o organizovanom procesu i radnjama koji se odvija pred očima nadležnih državnih insititucija. Stranke na vlasti grubo zloupotrebljavaju resurse javnih preduzeća, vozni park, službene telefone, zaposleni u javnim preduzećima i javnim ustonovama ne dolaze na posao danima i nedeljama, te rade za potrebe stanaka na vlasti u predizbornoj kampanji, a vode se u tim preduzećima kao da su na radnim mestima uz prećutnu saglasnost rukovodioca javnih preduzeća i javnih ustanova. Vlasnici ili ovlašćeni rukovodioci određenih privatnih preduzeća koja su ostvarila vešemilionske novčane iznose u eurima u vidu bespovratnih sredstava od fondova i fondacija, domaćih i stranih, nalagali su svojim zaposlenima da daju svoje potpise podrške strankama na vlasti, i organizovali njhov prevoz na overu potpisa podrške zaposlenih tim listama. Velika većina poljoprivrednika i preduzetnika koja su ostvarila bespovratna i podsticajna sredstva preko fondacije Prosperitati je pozivano iz kancelarije te fondacije, da daju svoj overeni potpis podrške jednoj stranki koja je u vladajućoj koaliciji. Naravno da se takvi nalozi i pozivi ne odbijaju, jer u suprotnom dovodiš svoj posao, svoju egzistenciju ili mogućnost ponovnog dobijanja bespovratnih sredstava u pitanje.

Sada se suočavamo sa situacijom da je onemogućeno da se overeni potpisi podrške sakupljaju u prostorijama naše organizacije, i u mesnim zajednicama na mestima i terminima koji su unapred rezervisani.  U izbornom procesu se svim učesnicima moraju omogućiti ravnopravni uslovi. To je jedno od osnovnih načela svih izbornih pravila i sprovođenja samog izbornog procesa. Na osnovu napred navedenog evidentno je da u Subotici, a pretpostavljamo da je manje više tako na teitoriji cele države, ni osnovna načela ravnopravnosti učesnika u izbornom procesu ne poštuju i grubo krše. I ovo jednoznačno pokazuje  da mi više države nemamo, državni organi nemo posmatraju teške zloupotrebe izbornih pravila i izbornog procesa. Shvatajući tešku situaciju izazavanu epidemijom koronavirusa, javno pozivamo nadležne državne institucije da donesu jasne odluke o daljem toku izbornog procesa, poštujući načelo ravnopravnosti svih učesnika.

// kraj saopštenja

Izvor: Pokret građanske Subotice
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 18
Pregleda: 5548
Povezane teme

pokret građanske subotice

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.