Komentara: 2
Pregleda: 1953

Plaše se pljačkaša i lopova

18.03.2010. u 14:40h
Izvor: Blic
<p>U Subotici su od početka godine opljačkane već četiri po&scaron;te, a poslednja u nizu, pro&scaron;le sedmice u Ulici Braće Radić, kada su dvojica maskiranih razbojnika uz pretnju oružjem otela oko 300.000 dinara kod građana je ponovo proizvela osećanje nesigurnosti pa i straha. Tvrde da gotovo svakodnevno čuju da je neko pokraden ili da su prodavnice, trafike i drugi objekti obijeni i poharani.</p>
Plaše se pljačkaša i lopova

Subotičanka Snežana Vučković kaže da je prošlog petka pre podne bila u pošti u Ulici Braće Radića jer joj je „usput i nikada nema gužve".
- Kasnije sam čula da je neko opljačkao baš tu poštu. Ne znam kako bih reagovala da sam se kojim slučajem zatekla tamo kada su ušli maskirani i naoružani kriminalci. Nije mi svejedno i verovatno neću više plaćati račune u manjim poštama, jer su postale meta razbojnika. U gradu je nešto izmaklo kontroli i plašim se mogućih posledica - kaže Vučkovićeva.


Njeno mišljenje deli i Ksenija Blagoičević koja se i sama našla na meti lopova. Kada je na samo nekoliko minuta napustila radno mesto po povratku je primetila da joj nema novčanika.
- Istina je da sam sama kriva, jer još naivno verujem da smo pošten svet. Našla sam posle novčanik u kanti za smeće ispred radnje, ali naravno bez novca. U poslednje vreme je postalo dramatično slušati priče onih koji su doživeli i gore stvari od mene i uopšte se ne osećam bezbedno - kaže Blagoičevićeva.


Međutim, Ivana Babijanovića zabrinjava što gradom kruže priče i o „pljačkašima bez oružja na čijoj meti su namirnice i tuđi novčanici da bi prehranili sebe i porodicu".
- Lično se ne plašim za bezbednost, ali je situacija u gradu definitivno loša. Kriza i besparica su mnoge doveli u situaciju da su spremni i na krađu, dok pošten svet kopa po kontejnerima. Ako neko pruži otpor napadaču nikada ne znate šta može da vas snađe i džabe policija svoj posao radi korektno kad su zakoni i pravosudni sistem suviše blagi, pa se dešava da uhapšeni lopov već sutradan ima priliku za novu „akciju". Skoro svakog dana čujem od poznanika i prijatelja da je neko opljačkan ili napadnut i da mu je ukraden novčanik ili oteta torba na groblju ili buvljaku zbog čega sam više razočaran nego uplašen - kaže Babijanović.


Sandra Temunović kaže da je prošle godine videla kada je na „Radijalcu" čovek oborio ženu sa bicikla i oteo joj torbu i da je čula za slične napade u tom delu grada u kome su na meti kradljivaca više puta bili market „Kiki", piljarnice, pa čak i mali kiosk u kom se prodaju kokice i semenke.
- Mojoj prijateljici jedan mladić je oteo torbu i ona je trčala za njim, a kada ga je sustigla oborio ga je na zemlju. Posle joj je policajac rekao da bi bilo najbolje ubuduće da ne reaguje na taj način, jer je kradljivac mogao da bude i naoružan. Mnogo me je strah i u poslednje vreme često pomislim da bi moglo nešto da mi se desi - kaže Temunovićeva.


Psihološkinju Draganu Ćupurdiju ne čude svakodnevne krađe i pljačke, jer je u Subotici „kriza poremetila moralne vrednosti". Prema njenim rečima, ključnu ulogu igra porodica koja više i ne postoji, a zbog čega najveći broj kriminalaca i počinioca krivičnih dela čini mlađa populacija.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1953
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.