Komentara: 4
Pregleda: 4062

Plivanje za Časni krst na Paliću

19.01.2010. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Plivanje za Časni krst na Paliću

Na Paliću je prvi put organizovano plivanje do časnog krsta u jezeru, u okviru tradicionalne Bogojavljenske manifestacije.Reč je o starom običaju da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

Učestvovalo je sedam takmičara.Tradicionalno plivanje za Časni krst po prvi put organizovano je na Paliću.Vladimir Dvornić je bio najbrži i najbolji i uhvatio krst.

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija hrišćanske propovedi. Na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Plivanje za Časni krst na Paliću organizovaće se i naredne godine.Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4062
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.