Komentara: 2
Pregleda: 3076
Video
Foto

Počela 16. Projektna nedelja

14.05.2024. u 12:20h
Izvor: Subotica.com
U Fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić" danas je otvorena 16. Projektna nedelja u okivru koje su srednjoškolci, osnovci, ali i predškolci predstavili svoje projekte i radove iz različitih oblasti.
Počela 16. Projektna nedelja

Na ovogodišnjoj Projektnoj nedelji predstavljeno je više od 100 projekata koje su osmislili i izradili učenici iz pet osnovnih, pet srednjih subotičkih škola i jednog vrtića.

Posebna kategorija su gostujuće škole iz Kragujevca, Užica, Vlasotinca, Valjeva, Đakova, Segedina i Đenđeša. Oni su tu kako bismo im predstavili ono što mi radimo i verujemo da će i oni pokrenuti sličnu priču u svojim sredinama - istakao je direktor Tehničke škole "Ivan Sarić", Željko Rajčić.

Počela 16. Projektna nedelja

Podršku ovoj manifestaciji iz godine u godinu pruža lokalna samouprava, dok Poslovni inkubator učestvuje u organizaciji Projektne nedelje.

Znanje je najvažniji resurs današnjice i jedini resurs koji se korišćenjem uvećava. Upravo je cilj i važnost ovakvih manifestacija da đacima omoguće da prikažu svoje ideje, znanje i veštine i da naprave prve korake u smislu profesionalne afirmacije i usavršavanja - naglasio je član Gradskog veća, Srđan SamardžićMoto Poslovnog inkubatora je: "Uspeh kod nas počinje" i upravo zbog toga mi podržavamo ovakve manifestacije  koje omogućavaju da se potencijal đaka unapređuje i usmerava u najboljem mogućem pravcu. Deca su zalog za našu bolju budućnost i ono što mi danas vidimo sigurno ćemo gledati i u budućnosti kao veliki uspeh ovih učenika - nadovezala se direktorka Poslovnog inkubatora, Ljubica Bertović.

Počela 16. Projektna nedelja

Sledeći moto Projektne nedelje "Ideja, realizacija, prezentacija", đaci iz škole domaćina, koji se školuju za bravara-zavarivača, izradili su mali vetrogenerator po uzoru na one koji se proizvode u jednoj firmi koja posluje u Industrijskoj zoni.

Bilo nam je potrebno oko tri meseca da sastavimo ovaj vetrogenerator koji zahvaljujući vetru proizvodi energiju. Najviše muke zadalo nam je telo za čije sastavljanje smo utrošili i najviše vremena - priča Uroš Lazić koji je ovaj projekat izrađivao sa još 5 drugara iz razreda - Najviše su nam pomogli mentori iz kompanije u kojoj pohađamo praksu, u pitanuju su Jožef Mike i Marko Crnković.

Počela 16. Projektna nedeljaMilan Bogavac i Marko Zvekan, koji uskoro završavaju školovanje za tehničara mehatronike, na 16. Projektnoj nedelji predstavili su rampu. 

Reč je o rampi za parking prostor ili školu koja se pokreće ručno ili na karticu. Zanimljivo nam je ono što učimo u školi i imali smo želju da ta teorijska znanja pretočimo u nešto praktično - kažu Bogavac i Zvekan.

Počela 16. Projektna nedeljaUčešće u Projektnoj nedelji uzeli su i naši najmlađi sugrađani iz vrtića "Šumice". Prve naučne korake, koje su savldali uz svesrdnu pomoć vaspitačica, mališani su pretočili u delo i predstavili čak dva rada.

- Napravili smo Njutnov disk ili disk nestajućih boja. To je slično vetrenjači, a pokreće se klikom na kompjuteru. Imamo još jedan projekat, kaleidoskop kroz koji možete videti divne šare različitih boja. Pravi mora da se okrene ka suncu, a ovaj naš ne mora. Mesec dana smo sa vaspitačicama pravili naše radove - strpljivo nam objašnjava predškolac i "Šumica", Anđela Minić.

Počela 16. Projektna nedelja

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje Svečano otvaranje XVI Projektne nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 1 dan
Komentara: 2
Pregleda: 3076

Povezana vest

Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

srđan samardžić

projektna nedelja

željko rajčić

ljubica bertović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.