Komentara: 0
Pregleda: 4392

Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položaju

05.10.2023. u 08:48h
Izvor: Subotica.com
Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položaju

Početkom nedelje počela je berba jabuka u voćnjaku porodice Šefreze u Horgošu, a kako veli domaćin Jene ove godine prinos je znatno bolji nego lane i kvalitet ploda je dobar. 

Jabuke su prerodile, jer ove godine nisam proređivao, a plodovi su krupni i lepi. Takva je situacija u mom voćnjaku, ali ne može da se kaže da su prinosi generalno dobri. Na primer, u Bačkim Vinogradima gde su bili mrazevi tokom cvetanja, jabuka je podbacila - pojašnjava Jene Šefreze.

Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položajuIako je zadovoljan ovogodišnjim prinosom, sagovornik navodi da proizvodnja jabuka odavno nije unosan posao zbog čega je u proteklih nekoliko godina iskrčio preko 11 jutara. Na preostaloj površini, između ostalog, uzgaja sorte ajdared, jonagold, golden rajders, mucu, fudži.

Preostalo mi je još pet jutara pod jabukom. Nemam stalne kupce, žena prodaje na pijaci, ali to je sve sitno. Mali proizvođači su na putu propadanja - ističe Jene - Koliko je situacija loša najbolje svedoči primer da je hadnjača sa ULO tehnologijom u Hajdukovu, u kojoj smo i mi imali udeo, data na prodaju. Prošle godine nismo uspeli da je napunimo, jer su jabučnjaci u velikoj meri iskrčeni, a sa polupraznom hladnjačom ne možemo rentabilno da radimo.

Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položajuOve godine, jabuke će prodavati po prošlogodišnjim cenama, odnosno za tezgom će kilogram koštati od 50 do 100 dinara po kilogramu u zavisnosti od sorte i veličine, dok će ih na veliko davati za 50-60 dinara po kilogramu.

Za desetak dana u voćnjaku ove porodice počeće i berba dunja koju gaje na jednom hektaru. Iako organizovanog otkupa za ovu voćku nema, Šefrezovi imaju stalne kupce kod kojih su odavno zadobili poverenje i koji tvrde da je rakija od njihove dunje vrhunskog kvaliteta.

Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položaju- Sa berbom dunja ćemo početi kada požute na stablu, jer se tada dobija veća količina rakije i aromatičnija je. Iako je prinos nešto slabiji nego lane, ne mogu reći da sam nezadovoljan - ističe sagovornik - Uzgajamo isključivo leskovačku dunju, jer je odličnog kvaliteta. Određenu količinu pazare naši stalni kupci, a ostatak oglasimo za prodaju. Prodajemo i manje količine, ali ima i onih koji otkupe i po nekoliko tona. 

Počela berba jabuka, mali proizvođači u nezavidnom položaju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 4392
Povezane teme

berba jabuka

horgoš

voćarstvo

voćari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.