Komentara: 5
Pregleda: 5052

Počela izgradnja fabrike u Subotici

25.01.2011. u 01:16h
Izvor: RTV Yueco
Počela izgradnja fabrike u Subotici

Norma grupa počela je sa pripremom zemljišta za izgradnju fabrike u Malom Bajmoku. Ako se nastavi ovim tempom radova, za očekivati je da će fabrika biti otvorena u trećem kvartalu godine. Osim toga, preduzeće Dunkermotoren obavlja obuku radnika i opremanje hale za početak proizvodnje koja se očekuje za mesec dana.

Grad Subotica preuzeo je obavezu da kompletna infrastruktura za buduću fabriku autodelova Norma grupa bude završena do 1. juna. Do sada je završeno dovođenje vodovodne i gasovodne mreže i polaganje optičkog kabla. Danas je otvoreno gradilište za izgradnju prve faze vodovodne i kanalizacione mreže za 53 hektara industrijske zone u Malom Bajmoku, a teče procedura za izgradnju saobraćajnica i osvetljenja.

Nakon dobijanja potrebnih dozvola, koristeći svaki lep dan, a uporedo sa dovlačenjem infrastrukture, Norma grupa je počela pripremu zemljišta za izgradnju hale i dovlačenje građevinskog materijala. Gradonačelnik Subotice očekuje u najoptimističnijem slučaju da će Norma oboriti rekord u izgradnji kapaciteta koje je postavio METRO, te da će vrpca nove Subotičke fabrike autodelova biti presečena u trećem kvartalu ove godine.

Norma Group Subotica - fabrika u Subotici

Norma grupe je već podnela zahtev za pripajanje Slobodnoj zoni Subotica. Do tada, u jednoj od hala Subotičke Slobodne zone privode se kraju pripreme za pokretanje proizvodnje drugog stranog investitora - preduzeća Dunkremotoren. Trenutno se vrše završni radovi na instalacijama, a za par dana stižu i mašine, dok se pokretanje proizvodnje očekuje krajem februara. Za početak će biti zaposleno 40 ljudi, a čelnici fabrike nameravaju da povećaju broj zaposlenih kako se proizvodnja bude razvijala.

Pored Norma grupe i Dunkermotorena postoji interes još nekoliko velikih svetskih imena da investraju u Suboticu, a da se njihovo poslovanje odvija u sklopu Slobodne zone. Postojanje Slobodne zone predstavlja jedan od dodatnih aduta u investicionoj ponudi Subotice, o čemu govori i oko 100 miliona evra robe koliko je prošloj godini ušlo u Slobodnu zonu Subotica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5052
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.