Komentara: 6
Pregleda: 2117
Foto

Počela prolećna setva, ratari kažu skupo će ih stajati

14.04.2022. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Početkom nedelje počela je prolećna setva koja će, zbog rasta cena goriva, semenskog materijala i đubriva, poljoprivrednike ove godine skupo koštati.
Počela prolećna setva, ratari kažu skupo će ih stajati

Setva u subotičkom ataru počela je u ponedeljak, a po rečima Stipana Šarčevića, poljoprivrednika iz okoline Subotice, ona nikada nije bila skuplja.

- Imam 61 godinu i ovakav skok cena ne pamtim. Svašta smo prošli, inflaciju, suše, ali ovakav rast cena, da nešto u kratkom vremenskom periodu toliko poskupi, to nisam zapamtio. Morao sam da smanjim utrošak đubriva, bilo je neminovno. Seme još i nije toliko poskupelo koliko su skočile cene hemije i goriva - objašnjava Stipan.

Počela prolećna setva, ratari kažu skupo će ih stajatiČini se da, osim cena, ni vremenske prilike ne idu na ruku ratarima kojima ne preostaje ništa drugo već da gledaju u nebo i nadaju se da će bar ono biti darežljivije. 

Dobro pamtim 2012. godinu kada smo jako loše prošli. Te godine kukuruz je pogodila velika suša, prinos je bio od nula do tone, a cene repro materijala su "otišle u nebo". Naredne godine, kukuruz je pao sa 30 centi na 12. Veoma loše smo prošli, a ni sada nisam optimista. 

U pokušaju da predupredi situaciju iz 2012. Stipan se ove godine opredelio da osim kukuruza, seje i suncokret.

- Suncokret nismo sejali 10 godina, ali ove godine smo se odlučili da ga ponovo radimo. Upravo zbog toga što strahujem od suše, ali i od ove situacije sa cenama. Cene u uljaricama su nešto malo bolje - objašnjava Stipan.

Počela prolećna setva, ratari kažu skupo će ih stajatiOvaj poljoprivrednik obrađuje oko 400 jutara zemlje, na kojoj ima zasejane i ozime kulture, ali kako kaže, ni tu prinos ne obećava.

- Neizvesno je i ovo što sad stavljamo u zemlju, kao i ovo što je niklo. Ovakvu pšenicu kakva je sada u aprilu, ranije smo imali u decembru. Čekamo kišu da vidimo šta će se dogoditi. 

U subotičkom ataru biće zasejano 33 hiljade hektara kukuruza, oko 7 hiljada hektara suncokreta i oko 800 hektara soje, dok je šećerna repa koja je zasejana na 800 hektara u fazi nicanja.

- Temperatura zemljišta je povoljna pa ne bi trebalo oklevati sa početkom setve, već svaki povoljan dan treba iskoristiti - kažu iz Poljoprivredne stručne službe. 

Izvor: Subotica.com
Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve Razgovor povodom početka setve
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2117
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

pšenica

setva

kukuruz

uljana repica

suncokret

šećerna repa

poljoprivredni radovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.