Komentara: 1
Pregleda: 2480

Počela prva faza programa "Moja prva plata"

20.08.2021. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala Javni poziv za realizaciju programa zapošljavanja mladih "Moja prva plata", koji će se sprovoditi kroz četiri faze. Prvom fazom su obuhvaćeni zainteresovani poslodavci, koji mogu da se prijave za učešće u programu do 20. septembra.
Počela prva faza programa "Moja prva plata"

Program "Moja prva plata" je namenjen mladima do 30 godina sa srednjim ili visokim obrazovanjem, koji nemaju radno iskustvo, odnosno imaju najviše do šest meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu, i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca, koji može biti iz privatnog ili javnog sektora, u trajanju od devet meseci. Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje na mesečnom nivou isplaćuje novčanu naknadu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, a takođe uplaćuje i doprinose u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Planirano je da se u program uključi do 10.000 mladih, kojima se na ovaj način pruža mogućnost da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Prva faza realizacije programa namenjena je isključivo poslodavcima, koji za učešće mogu da se prijave na sajtu "Moja prva plata", u periodu od 20. avgusta do 20. septembra, dok je druga faza namenjena nezaposlenim licima, koji će se u periodu od 1. do 31. oktobra prijavljivati putem istog sajta.

Treća faza realizacije programa podrazumeva izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci imaju mogućnost da selektuju kandidate od početka prijave kandidata, a povezivanje kandidata sa poslodavcima iz privatnog sektora biće u periodu od 1. do 15. novembra, a sa poslodavcima iz javnog sektora od 16. do 30. novembra. U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata, formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu "Moja prva plata".

Četvrta, poslednja faza programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima. 

Javni poziv i detaljnije informacije o programu možete pronaći na sajtovima Nacionalne službe za zapošljavanje i "Moja prva plata".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2480

Povezana vest

Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

mladi

program moja prva plata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.