Komentara: 0
Pregleda: 3368

Počela registracija gazdinstava

07.02.2011. u 18:21h
Izvor: RTV Yueco
Počela registracija gazdinstava

U Subotici je počela obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava kojih, što aktivnih – što pasivnih, ima preko osam hiljada. Obnova registracije je prvi i osnovni uslov za dobijanje subvencija ministarstva poljoprivrede i ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju. Prve najave iz ministarstva govore da će subvencije po hektaru ostati na istom nivou iz prošle godine, dok se Udruženja poljoprivrednika spremaju da izađu sa zahtevom da ta subvencija bude za oko 50% veća.

Do 31. marta traje obnova registracije poljoprivrednih gazdinastava u Subotici. Subotička Uprava za trezor poslala je na kućne adrese 8.300 poljoprivrednih proizvođača obrasce za obnovu registracije. Nakon što popune dokumentaciju, mogu je dostaviti nazad na tri načina – putem pošte na adresu Uprave za trezor, lično u Upravi ili u svojoj Mesnoj zajednici. U Upravi za trezor očekuju da će preko 5.000 aktivnih gazdinstava obnoviti registraciju, a sam proces je ove godine znatno pojednostavljen.

Obnova registracije gazdinstva je prvi i osnovni uslov za ostvarenje bilo kakve subvencije koje nudi ministarstvo poljoprivrede. U Subotičkom Udruženju poljoprivrednika pozivaju kolege da obnove registraciju, uz oprez jer se uredbe o subvencionisanju još ne znaju, ali će istovremeno na nivou Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine poslati zahtev nadležnom ministarstvu za povećanju subvencija na 20.000 dinara po hektaru.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da će subvencije za umatičena grla ove godine iznositi 25.000 dinara po kravi, što je dvostruko više nego 2010. godine. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović rekao je da će regres za ratarsku proizvodnju ostati 14.000 po hektaru i potvrdio da će premija za mleko biti povećana sa 1,5 na pet dinara po litru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3368
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.