Komentara: 13
Pregleda: 4060

Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manje

24.08.2022. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Počinje sezona pripreme zimnice, a na subotičkim pijacama iako je ponuda bogata, kupaca je iz godine u godinu sve manje. Kako ističu prodavci, cene se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, ali ovoga leta primetna je manja kupovna moć.
Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manje

Kupiti ili napraviti zimnicu? Pitanje na koje mlađe i starije generacije daju različite odgovore.

- Zimnicu nikada ne kupujem, isključivo sama pripremam. Imala sam priliku da probam kupovni pekmez i ajvar i mogu vam reći da ukus nije ni približan, tako da uvek biram domaće - podvlači starija sugrađanka koja je jutros na pijaci pazarila breskve za kompot.

Ne, ne pravim zimnicu. Smatram da se ne isplati. Kupim nekoliko teglica krastavaca i cvekle u prodavnici. To nam je sasvim dovoljno, a i ukus je zadovoljavajuć. Pekmez volimo domaći, ali ne pripremam ga ja već mama ostavlja i za moju porodicu - navodi mlađa sugrađanka koja je na pijacu došla da kupi nešto povrća za pripremu ručka.

Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manjeDa je ostavljanje zimnice gotovo uvek rezervisano za starije domaćice, potvrđuju i prodavci sa Kvantaša koji kažu da je počela prodaja voća i povrća za pripremu zimnice. Kupaca ima, ali ni približno kao prethodnih godina, a kako kažu vremena kada su domaćice kupovale i po nekoliko gajbi šljiva danas su samo u lepom sećanju.

Naleti i poneki takav kupac koji pazari i po sedam, osam gajbi šljiva, ali to je u današnje vreme retko. Domaćice su počele da kupuju šljive i breskve za kompot i džem, ali oseti se da je kupovna moć ove godine slabija. Nije da kupaca nema, ali sve ih je manje iz godine u godinu - objašnjava Gordana Balažević, prodavac na Kvantašu i dodaje da se cene nisu menjale u odnosu na prošlo leto - Breskve se kreću u rasponu od 80 do 120 dinara po kilogramu, to je ista cena kao i prošle godine. Šljive su jeftinije nego lane i koštaju od 60 do 80 dinara po kilogramu, a one se više kupuju za pekmez nego za kompot.

Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manjeDa prodaja ne ide kao ranijih godina potvrđuju i drugi prodavci koji navode da domaćice koje ostavljaju zimnicu uglavnom pazare vikendom kako bi odmah po povratku sa pijace pripremile pekmez, kompot, barenu papriku i drugo. 

Prodavac na Kvantašu koji nudi široku ponudu voća i povrća aktuelnog za zimnicu kaže da su cene nepromenjene već čitavu deceniju Iako će za nekoliko dana početi intenzivnija kupovina namirnica za zimnicu, kaže da ne očekuje da prodaja ide kao ranijih godina.

Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manjeBez obzira na to što se cene povrća i voća nisu menjale, izvesno je da za pripremu domaće zimnice ove godine treba izdvojiti više novca nego ranije, pa smo pitali sugrađane isplati li se ostavljati je.

Mislim da se finansijski ne isplati, jer litar domaćeg kuvanog paradajza košta sigurno više nego litar kupovnog. Ipak, ja sam kuvala paradajz i ove godine, jer volim isključivo domaći. Ostavljaću i turšiju, krastavce i pekmez od šljiva. Nešto manje količine nego ranije, baš zato što je skuplje, ali se domaće zimnice neću odreći - navodi sugrađanka. 

Počela sezona pripreme zimnice - ponuda bogata, kupaca nešto manjeZa kilogram paradajz paprike, koja se prodaje na džakove, na Kvantašu je potrebno izdvojiti između 110 i 140 dinara, paradajz košta oko 100 dinara po kilogramu, kilogram karfiola staje 90 dinara, dok kilogram kupusa košta 60 dinara. Krastavac za zimnicu se kreće od 60 dinara po kilogramu, jabuke koštaju oko 80 dinara, a kruške su nešto skuplje i staju oko 120 dinara. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4060

Povezana vest

Povezane teme

mlečna pijaca

kvantaš

kvantaška pijaca

zimnica

pijaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.