Komentara: 23
Pregleda: 3599

Počela sezona pripreme zimnice - prodaja slaba, cene više nego lane

30.08.2024. u 11:27h
Izvor: Subotica.com
Počela je sezona pripreme zimnice, a kako navode pijačari prodaja sezonskog voća i povrća ide slabo i "na kašikicu". Sušno i toplo leto nije išlo na ruku zasadima šljive i breske, pa je ponuda u odnosu na prošlu godinu znatno slabija, baš kao i kvalitet plodova.
Počela sezona pripreme zimnice - prodaja slaba, cene više nego lane

Ponuda na Mlečnoj pijaci radnim danima je veoma slaba, a kupaca gotovo da nema. Vikendom je, vele prodavci, situacija nešto bolja, ali ni u sezoni ostavljanja zimnice kupaca na veliko nema. Sezonsko voće za pripremu džemova i kompota kupuje se "stidljivo".

Kupovna moć je drastično opala i to se baš oseti na pijaci. Evo sad smo u jeku pripreme zimnice, ali prodaja ide slabo. Džem i kompot pripremaju one domaćice koje su navikle na domaće, ali vremena kada su višečlane porodice nosile po 50kg šljiva su davna prošlost. Sada uglavnom kupe po pet do 10kg, maksimalno 20 - veli Vesna Balažić, proizvođač iz Tavankuta - Pristigle su i crvene paprike za pečenje i ajvar, kao i paradajz paprike koje se kisele. Kupuju ih moje stalne mušterije, ali na manje količine. 

Počela sezona pripreme zimnice - prodaja slaba, cene više nego laneKakao navodi Vesna, sušno i toplo leto uticalo je na kvalitet plodova, baš kao i na cenu.

Svega je manje nego lane, pa su i cene nešto više. Ova sušna godina je uticala i na kvalitet plodova koji su ove godine nešto sitniji, a ni prinos nije na zavidnom nivou - dalje će sagovornica.

Naša starija sugrađanka Anika, jedna je od retkih kupaca koje smo zatekli jutros na Mlečnoj pijaci. Pazarila je nešto malo kornišona, da bude tek za poneku teglicu.

- Ne ostavljam zimnicu više na veliko, nema potrebe, a nije ni isplativo. Muž i ja živimo sami, tako da je nama par teglica kiselog povrća sasvim  dovoljno za celu zimu, a kada deca dođu u Srbiju za praznike i njima damo poneku teglicu. Ne lagerujem ništa - objašnjava Anika - Slatko ništa ne ostavljam. Breskve su 150 dinara sada i to je preskupo. Za kompot treba dokupiti još i šećer. Kada sve to saberem, uopšte mi se ne isplati da pravim kopot, pa za te pare ću kupovati narandže, kivi i banane preko zime. 

Počela sezona pripreme zimnice - prodaja slaba, cene više nego laneNa Mlečnoj pijaci za kilogram šljiva potrebno je izdvojiti od 80 do 120 dinara, breskve se kreću od 100 do 150 dinara, dok crvena paprika staje od 120 do 150 dinara po kilogramu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 4 časova
Komentara: 23
Pregleda: 3599
Povezane teme

mlečna pijaca

zimnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.