Komentara: 0
Pregleda: 3133

Počela sezona svinjokolja, veterinari upozoravaju da se meso obavezno kontroliše

30.11.2016. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Počela sezona svinjokolja, veterinari upozoravaju da se meso obavezno kontroliše

S obzirom da je počela sezona svinjokolja veterinari apeluju na građane da obavezno pregledaju meso kako bi se sprečila pojava trihineloze kod ljudi. Ovaj parazit u organizam se unosi putem konzumiranja zaraženog mesa, a najčešće se zarazimo upotrebom mesa koje nije dovoljno termički obrađeno.

Građani Subotice, sa kojima smo razgovarali, rekli su nam da se ne plaše trihineloze, jer vode računa o tome gde kupuju meso. Najbezbednije je meso uzimati od ovlašćenih prodavaca, jer je ono sigurno prošlo veterinarsku kontrolu.

Trihinela spiralis je parazit koji se preko zaraženog mesa prenosi u ljudski organizam, gde se izleže iz svoje opne, probija zid creva, a potom se nastanjuje u mišiće i tamo ostaju do kraja života svog domaćina. Jedini način da se ova, veoma opasna, bolest spreči jeste kontrola svežeg mesa pre konzumiranja.

Na pregled se donosi sveže svinjsko meso, i to deo od dijafragme, mišićni deo, koji se hvata za kičmu. Cena pregleda iznosi 400 dinara, a rezultati se javljaju telefonskim putem i to u roku od 30-60 minuta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3133
Povezane teme

trihinela

svinjokoljski dani

trihineloza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.