Komentara: 0
Pregleda: 918
Video
Foto

Počeli jedanaesti „Zavičajni dani“

04.09.2024. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Svečanim programom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su počeli jedanaesti „Zavičajni dani“, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, koji neguju kulturu i tradiciju Srba sa obe strane Drine.
Počeli jedanaesti „Zavičajni dani“

„Zavičajni dani“ imaju podršku Grada Subotice, koji je time pokazao brigu o očuvanju srpskog kulturnog nasleđa.

 - Svako okupljanje mog naroda za mene je poseban osećaj. Ulazimo u drugu deceniju trajanja ove značajne manifestacije koju Savez srpskih udruženja organizuje trudeći se da program iz godine u godinu bude sve sadržajniji. Na taj način se uspostavlja kontinuitet ovakvih susreta i druženja koji doprinose negovanju pravih vrednosti, ne samo srpskog nego i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koje žive u višenacionalnoj sredini kakva je Subotica – naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić, prilikom otvaranja manifestacije. – U delo je pretočena ideja da uspomene prošlosti i zavičaja otrgnemo od zaborava i istovremeno afirmišemo negovanje različitosti i tolerancije a zadovoljstvo je što smo na tom putu Savez srpskih udruženja bili partner. Naša kulturna baština je uvek bila na udaru sa svih strana i žele da je prisvoje oni koji nemaju svoju. Zato je važno da je sačuvamo. Subotička loklana samouprava pruža podršku svim udruženjima koja neguju kulturu i jačaju veze sa zavičajem, ali i onima koja neguju različitost.

Počeli jedanaesti „Zavičajni dani“

Kultura je najbolji način da se pokaže sva lepota našeg stvaralaštva, ali i sačuva identitet, koji smo svi dužni da branimo od utapanja u tuđi svet.

- Već jedanaest godina Savez srpskih udruženja SBO se trudi da prikaže ono što smo doneli u Suboticu, a nismo mogli da donesemo ništa drugo do kutluru, istoriju, tradiciju, govor... Kroz „Zavičajne dane“ želimo da Subotici, multikulturalnom gradu, poklonimo taj deo kulture – poručio je u ime domaćina Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja SBO. – Naš program se sastoji u negovanju porodice, očuvanju naše muzike, tradicije, kulture... Takođe, manifestacija ima i humanitarni karakter a sav prihod od koncerta namenjen je izgradnji hrama na Kelebiji. Tu su i Konferencija beba i Festival sporta, možda i najlepši deo manifestacije, nastupi folklornih i pevačkih grupa.

Počeli jedanaesti „Zavičajni dani“Povelja koja se dodeljuje za izuzetan doprinos očuvanju srpske kulture ove godine pripala je Mlađanu Cicoviću, šefu Predstavništva Republike Srpske.

- Ovi susreti na najbolji način čuvaju našu kulturu i tradiciju, kako na najbolji način čuvati vezu sa zavičajem i predstavljati ga u sredinama u kojima žive, ali i dati puni doprinos društvenom životu u tim sredinama – naglasio je Cicović. – Svima nama su najvažniji poslovi koji su vezani za očuvanje našeg identiteta, kulture, tradicije, običaja, ćirilice i vere pravoslavne, jer samo takvi ćemo odmah znati na najbolji način da definišemo ono što je boljitak i Republike Srpske i Srbije. A to možemo da radimo samo jedinstveni, sabrani i tako doprineti našem opstanku u trenucima kada su naše zemlje izložene velikim pritiscima i iskušenjima. Zato odnosi Srbije i Srpske nikada nisu bili bolji i jači.

Počeli jedanaesti „Zavičajni dani“Plakete Saveza srpskih udruženja SBO dobile su Tatjana Vukša Mandić i Dragana Ćupurdija.

U programu su učestvovali pesnik Ratomir Rale Damjanović, Crkveni hor „Sveti Roman Melod“, Maša Milovanović...

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 11. Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 časova i 41 minut
Komentara: 0
Pregleda: 918
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

stevan bakić

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

zavičajni dani

miroslav karan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.