Komentara: 0
Pregleda: 5778

Počelo je besplatno pravno zastupanje

07.03.2009. u 14:22h
Izvor: Subotičke novine
<p>Gradski ombudsman u Subotici sledeće nedelje pokreće drugu fazu pružanja pravne pomoći građanima koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede advokata u postupcima pred sudovima. Sada će u slučajevima koji su predviđeni i definisani pravilima biti omogućeno i besplatno zastupanje na sudu od strane advokata.</p>
Počelo je besplatno pravno zastupanje

Podsećamo da je do sada (a od juna 2008.) građanima koji su stanovnici Subotice bila obezbeđena besplatna pravna pomoć i kancelariji ombudsmana se javilo više od 250 građana.

U drugoj fazi Projekta za koje sredstva obezbeđuju Izvršno veće Pokrajine, 55.000 evra i ombudsman Katalonije u istom iznosu, treba da se na teritoriji Vojvodine obezbedi 4.000 predmeta besplatnog pravnog zastupanja. U ovoj fazi projekta Grad Subotica ne učestvuje u finansiranju, odnosno nema nikakvih troškova.
Građanski branilac (ombudsman) Zlatko Marosiuk za „Subotičke novine" navodi više detalja koji su korisni za građane koji su zainteresovani da koriste pravnu pomoć ombudsmana i u neposrednim procesnim radnjama pred sudovima.

Uslovi za korišćenje usluga građanskog branioca

Ovaj projekat je u osnovi namenjen našim sugrađanima slabijeg imovnog stanja i zato da bi imali pravo besplatnog pravnog zastupanja i građani moraju da ispunjavaju neke uslove.
Znači, opšti uslovi su: da ima stalno prebivalište ili izbeglički status na teritoriji grada i da u predmetu za koji podnosi zahtev za besplatno pravno zastupanje, stranka nije pre obraćanja za besplatno pravno zastupanje već angažovala advokata.
Posebni uslovi koji treba da ispunjava stranka su: da je nosilac socijalne karte - MOP-a izdate od strane nadležnog Centra za socijalni rad ili da se nalazi u evidenciji lica koja su socijalno ugrožena ili da ispunjava uslove za nosioca socijalne karte, MOP-a. Takođe, ako nema socijalnu kartu potrebno je da stranka nema materijalno ukupna primanja koja ne prelaze imovinski cenzus određen za minimum socijalne sigurnosti po članu porodičnog domaćinstva. Takođe, pravo na besplatno pravno zastupanje imaju i sva nezaposlena lica kojih trenutno u našem gradu ima približno 8.700. Takođe, pravo na besplatno pravno zastupanje imaju i sva lica koja ispunjavaju samo opšti uslov, ukoliko su žrtve nasilja u porodici.

Kome se podnose zahtevi i kako?

Služba besplatnog pravnog zastupanja je zamišljena tako da se zahtev može podneti i u službi besplatnog savetovanja, kako je napred navedeno, a takođe i svakog radnog dana u kancelariji zaštitnika građana u Gradskoj kući, Trg slobode 1, u kancelariji broj 135. Uz popunjavanje vrlo jednostavnog formulara zahteva za besplatno pravno zastupanje stranka treba uz zahtev da podnese fotokopiju lične karte, dokaz o visini primanja za sve članove porodičnog domaćinstva, uverenje o broju članova domaćinstva, uverenje o poreskom zaduženju, u slučaju nezaposlenosti uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje i takođe popunjava potpisanu izjavu da garantuje pod građanskom i materijalnom odgovornošću da su svi podaci koje daje službi tačni.

Ko odlučuje o podnetim zahtevima i kada?

O svakom pojedinačnom zahtevu odlučivaće komisija od tri člana: dva predstavnika advokatske komore i zaštitnik građana (ombudsman) koja će zasedati jednom nedeljno, prema dogovoru sredom. Prilikom odlučivanja o besplatnom pravnom zastupanju ceni se svaki pojedini slučaj posebno. Odluku o odobrenom zastupanju i dodeli predmeta pojedinom advokatu komisija je dužna da donese u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, s tim da pre razmatranju zahteva komisija ispituje samo ispunjenost uslova za besplatno pravno zastupanje. Stranki kojoj se uskrati pravo na besplatno pravno zastupanju dostavlja se pismena odluka, na koju stranka ima pravo žalbe u roku od 8 dana po prijemu odluke drugostepenoj komisiji, koju čine tri člana Advokatske komore Vojvodine i dva člana Izvršnog veća Vojvodine. Odluka drugostepene komisije je konačna.

Pristupanje advokata predmetu

Kada odlučuje o zastupanju, komisija donosi rešenje kojim se usvaja zahtev i određuje advokata sa liste i stranka se pismeno obaveštava o ličnosti advokata koji će je zastupati. Do sada se javilo 10 advokata, članova Advokatske komore Subotice. Postavlja se pitanje u ovoj proceduri šta sa predmetima hitne prirode u pogledu rokova za preduzimanje određenih pravnih radnji, u tom slučaju dežurni advokat iz Službe besplatnog pravnog savetovanja piše molbu za odlaganje, ukoliko je to moguće ili ukoliko se radi o radnjama koje ne trpe odlaganje (na primer žalba, prigovor) stranka se upućuje na dežurnog advokata Službe besplatnog pravnog savetovanja, koji ima obavezu da tu pravnu radnju preduzme.

Javljanje advokatu

Rešenje o usvajanju zahteva i određivanju advokata sa liste dostavlja se i stranci i advokatu i stranka je dužna da se istom javi najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema rešenja. Po stupanju u kontakt sa advokatom i advokat kojemu je dodeljena stranka, odnosno predmet za besplatno pravno zastupanje ima pravo da ispita osnovanost zahteva stranke i prema raspoloženim činjenicama izvrši procenu uspešnosti u sporu.

Izgledi i prognoze i obaveze advokata

Ukoliko advokat kome je dodeljen predmet smatra da je zahtev stranke očigledno neosnovan ili nije održiv, odnosno da stranka očigledno ne može da uspe u postupku dužan je da svoje pismeno mišljenje uz obrazloženje o neprihvatanju zastupanja dostavi komisiji. Ukoliko u nastavku postupka ukoliko dodeljeni advokat proceni da stranka ima izgleda na uspeh, dužan je da odmah preduzme prvu pravnu radnju i da dokaz o tome dostavi komisiji. Advokat koji preuzme zastupanje dužan je da preuzeti postupak vodi do njegovog pravosnažnog okončanja, tj. donošenje konačne odluke, bez obzira na dužinu njegovog trajanja. Svaki advokat koji preduzme radnje besplatnog pravnog zastupanja ima pravo na naknadu u visini od 40 evra po postupku u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj na dan isplate. Pružajući usluge besplatnog pravnog zastupanja advokati su dužni da postupaju savesno i profesionalno u skladu sa odredbama Statuta Advokatske komore Vojvodine, Kodeksa profesionalne etike advokata i Pravilnika o besplatnom pravnom zastupanju. Ukoliko advokat dodeljen za besplatno pravno zastupanje uspe u sporu i od suprotne strane naplati troškove zastupanja dužan je da primljeni iznos od 40 evra vrati Advokatskoj komori Vojvodine.

Ovaj projekat besplatnog pravnog zastupanja u svemu je u saglasnosti sa odredbama Ustava, člana 67, o pružanju besplatne pravne pomoći a ima i praktičnu dimenziju kao priprema Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojim će biti utvrđena obaveza opštine i gradova da uvedu službu besplatne pravne pomoći. Znači, grad će imati iskustva i u samoj realizaciji i primeni zakona.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5778
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.