Komentara: 19
Pregleda: 5982

Počelo uređenje fasade „Beograđanke”, na proleće je oslikavaju umetnici

14.10.2024. u 09:29h
Izvor: Subotica.com
Ovog vikenda u Ulici Matije Korvina postavljene su skele i obavljeni su pripremni radovi za početak uređenja bočnog dela fasade zgrade Robne kuće "Beograd", čuvene „Beograđanke”. Ukloniće se zaštitna mreža i izolacioni materijal kako bi se prostor lučnih otvora pripremio za krečenje bočne fasade. I to nije sve. Šest lukova na čeonom delu fasade (gleda na Korzo) takođe će se renovirati a zatim će ih oslikati umetnici. Njihova dela biće osvetljena kako bi se jasno videla i noću. Time će ova zgrada dobiti novi izgled kakav dolikuje ambijentalnoj celini u kojoj se nalazi. 
Počelo uređenje fasade „Beograđanke”, na proleće je oslikavaju umetnici

Inicijativa za ove radove potekla je od organizacije "IT Subotica 2030" a podržali su je Zavod za zaštitu spomenika kulture i Savremena galerija Subotice. Robna kuća "Beograd", vlasnici objekta, prihvatili su ideju ove organizacije da se oslikaju lukovi a želeći da pruže dodatni doprinos odlučili su da renoviraju i bočni deo fasade čime će početak ulice Matije Korvina biti značajno osvežen.

- Jednom socrealističkom objektu, okruženom arhitekturom u stilu secesije, pružiće se umetnička svežina a da se pri tome ne naruši značaj koji ova zgrada ima za arhitektonsko nasleđe grada. Oslikavanjem šest lukova na čeonom delu zgrade ovaj deo Korzoa pretvoriće se od jednog relativno nesadržajnog prolaznog dela ulice u mesto gde će lokalno stanovništvo i turisti zastajati i biti u prilici da pogledaju šest umetničkih radova. I u ovome ima malo tehnologije pa će tako na stubovima biti postavljeni QR kodovi putem kojih će svako moći da sazna više o značenju dela i autoru. Veoma smo zahvalni preduzeću Robne kuće Beograd sa kojim je komunikacija bila izrazito profesionalna i efikasna i koje je pokazalo razumevanje za našu ideju. I ne samo to, vođeni predlogom otišli su korak dalje i samoinicijativno doneli odluku da urede bočni deo fasade i time promene izgled ove zgrade. Takođe, projekat ne bi bilo moguće realizovati bez uključenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Savremene galerije Subotica koji su svojom ekspertizom dali doprinos da se ovaj ideja pokrene. Firma Marsel napravila je rendere i pomogla nam da vizuelno osetimo kako ovaj prostor može da izgleda. Imajući sve ovo u vidu rekao bih da je ovo lep primer udruživanja zarad ulepšavanja Subotice - kazao je Petar Stakić, izvršni direktor organizacije IT Subotica 2030.
Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u gradu

Radovi na bočnom delu fasade biće završeni ove jeseni. Tokom zime biće organizovan konkurs za umetnike koji će morati da ispune standarde koje bude propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Dolaskom lepog vremena, na proleće iduće godine, pristupiće se oslikavanju šest lukova na čeonom delu fasade.

Počelo uređenje fasade „Beograđanke”, na proleće je oslikavaju umetniciPočelo uređenje fasade „Beograđanke”, na proleće je oslikavaju umetniciPočelo uređenje fasade „Beograđanke”, na proleće je oslikavaju umetnici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 37 minuta
Komentara: 19
Pregleda: 5982
Povezane teme

beograđanka

IT subotica 2030

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.