Komentara: 1
Pregleda: 1418

Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

07.09.2022. u 10:38h
Izvor: Subotica.com
Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izložbom slika "Vrata sunca" - ambijentalna arhitektura bunjevačkih salaša Mije Mandića u holu Otvorenog univerziteta u ponedeljak je počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva.

- Još kao student istraživao sam bunje, neolitske građevine koje su se očuvale do danas na području Dalmatinske zagore i Hercegovine. Potom sam istraživao ambijentalnu arhitekturu, koja se zasniva na elementima bunjevačkih salaša – objašnjava autor Mijo Mandić, diplomirani inženjer arhitekture. – Salaš je imao osnovnu zgradu za stanovanje, pokrenutu prema stranama sveta i ekonomske objekte koji je okružuju. Kokošinjci i peći su u obliku bunje, što je verovatno nasleđe prostora odakle su došli.

Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Ovogodišnje izdanje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva  trajaće do 8. septembra i prikazaće bunjevačko nasleđe kroz  predstavljanje arhitekture, istorijsku tribinu i mjuzikl.

- Ovaj festival je odražala velika ljubav prema našoj bunjevačkoj kulturi. Bez ljubavi ništa, bez onog osećanja bunjevštine i ljudi entuzijasta sigurno ne bi toliko izdržao – ističe Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka“. – Svaki festival počinje izložbom, pokušavamo da sačuvamo i obnovimo neke istorijske činjenice pa tako održavamo tribinu „Da se ne zatomi“, a ove godine obeželićemo 70 godina Langolena, kada su Bunjevci predstavljali Jugoslaviju. Svaka od ovih tema je da se anmiraju Bunjevci, da vide šta je njihova kultura i da vide šta im pripada.

Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Po rečima Milanke Kostić, članice Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, ovaj festival godinama okuplja veliki broj umetnika i književnika, koji čuvaju bogatu tradiciju i kulturu bunjevačke nacionalne zajednice i kao simbol multikulturalnosti ima podršku Grada.

- Kreativni sadržaj inspirisan narodnim motivima i stvaralaštvom deo su savkog festivala, ali najvažnije je što se organizatori jako trude da sve ono što je deo kulture i tradicije Bunjevaca prenesu na mlađe naraštaje. Tako se čuva tradicija a kulturno nasleđe je jedan od načina kako se čuva jedna zajednica – poručila je Milanka Kostić.

Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1418
Povezane teme

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

milanka kostić

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.