Komentara: 83
Pregleda: 18169

Počeo popis stanovništva, pogledajte koja pitanja će se postavljati

01.10.2022. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Danas je počeo popis stanovništva, a prikupljanje podataka na terenu sprovodiće se tokom celog oktobra.
Počeo popis stanovništva, pogledajte koja pitanja će se postavljati

Terensko prikupljanje podataka sprovodi se od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

U Popisu se prikupljaju sledeći podaci:

1. Podaci o licima - ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

2. Podaci o domaćinstvima - ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

3. Podaci o stanovima - adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Popisivači su neposredni izvršioci Popisa i imaju zadatak da, na teritoriji popisnih krugova koji su im dodeljeni, idući „od vrata do vrata“, prikupe podatke o svim jedinicama Popisa (licima, domaćinstvima i stanovima), u skladu sa metodologijom Popisa i dodatnim uputstvima i procedurama. Prvi put u našoj popisnoj praksi, odgovore ispitanika popisivači će unositi u elektronske upitnike pomoću laptopova. Pitanja na koja građani ne moraju da odgovore se odnose na nacionalnu pripadnost, veroispovest i maternji jezik, jer prema Ustavu RS građani nisu dužni da se izjasne po ovim pitanjima. Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu ili će ostaviti pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centra 0800 444 005 mogu, uz pomoć operatera, da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. počeo je sa radom 15. septembra 2022. Pozivom Info-centra, putem broja telefona 0800 444 005, građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022. Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža.

Po Zakonu o popisu, državljani RS sa prebivalištem odnosno boravištem u RS, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u RS, su u obavezi da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svi učesnici u popisu su dužni da se pridržavaju Zakona i metodoloških uputstava i da prikupljene podatke čuvaju kao službenu tajnu. Zakon predviđa prekršajnu odgovornost i novčane kazne za lica koja se ne pridržavaju metodoloških uputstava pri prikupljanju podataka, kao i za davaoce podataka u slučajevima odbijanja i davanja nepotpunih i netačnih podataka.

U skladu sa Zakonom o popisu, podaci prikupljeni u Popisu koristiće se isključivo u statističke svrhe i ne mogu se ustupati drugim fizičkim i pravnim licima. Pored toga, podaci se ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanja prava građana.

Prvi preliminarni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, po opštinama i gradovima, objavljuju se u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja. Кonačni rezultati Popisa će se objaviti sukcesivno, počev od marta/aprila 2023. pa sve do 30. juna 2024. godine, u skladu sa Кalendarom objavljivanja koji će biti pravovremeno objavljen na sajtu Popisa i RZS-a.

Preuzmite i analizirajte UPITNIK 1 i UPITNIK 2 kako bi ste se blagovremeno pripremili i spremno dočekali popisivače.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 83
Pregleda: 18169

Povezana vest

Povezane teme

popis stanovništva

popis u subotici

popisivači

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.