Komentara: 1
Pregleda: 2671
Foto

Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

14.06.2024. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Rana identifikacija dece koja kasne u razvoju, rana intervencija i multidisciplinarni pristup ključni su u pružanju adekvatne pomoći detetu sa teškoćama u razvoju i njegovoj porodici, rečeno je na prvom naučno-stručnom skupu "Dani dr Svetomira Bojanina" koji je okupio više od 200 eminentnih stručnjaka iz oblasti defektologije, medicine i socijalne zaštite. Dvodnevni skup se održava u Maloj gostioni na Paliću.
Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

Kašnjenje u razvoju idelano bi bilo identifikovati do treće godine života, jer je mozak tada naotvoreniji za razvoj i moguće je stimulativnim programima i dobrom podrškom porodici uspostaviti takvu sredinu za dete koja će mu omogućiti da razvije svoje pune potencijale, istakla je na uvodnom predavanju prof. dr Snežana Ilić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

- Ovo ne važi samo za decu sa kašnjenjem u razvoju i nekim uočljivim i vidljivim smetnjama, već i za decu koja blago pokazuju rizike po razvoj za koju možemo mnogo da učinimo da pre polaska u školu zapravo sustignu decu tipičnog razvoja - naglasila je dr Ilić i podvukla značaj multidisciplinarnog pristupa - Stručnjaci iz različitih oblasti treba zajedno da se nađu oko porodice i deteta, a ne da roditelji idu od stručnjaka do stručnjaka. Dakle, psiholozi, logopedi, defektolozi, pedijatri, dečji psihijatri i socijalni radnici treba da kreiraju jedinstveni plan za dete i podicu i na taj način pruže jedinstvenu podršku koja je usmerena baš na ciljeve koji njima trenutno predstavljaju najveću teškoću.

Da programi rane intervenicje u našoj zemlji još uvek nisu dovoljno razvijeni smatraju stručnjaci iz Centra za logopediju i ranu intervenciju - dr Nestorov.

Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

- Mi smo danas predstavili naš program podsticanja psihomotornog razvoja kod dece "dr Nestorov" i na taj način pružili mladim kolegama jedan oblik edukacije, a sve sa ciljem unapređenja sistema ranih intervencija u Srbiji. Naša organizacija je nastavila rad dr Svetomira Bojanina, koji je i naš utemeljivač, tako da smo se ustvari okupili oko tema kojima se on bavio celog života, a to su rana intervencija, reedukacija psihomotorike i obrazovanje dece - pojasnio je dr Stevan Nestorov iz ovog Centra.

Osim o ranoj intervenciji, na prvom naučno-stručnom skupu "Dani dr Svetomira Bojanina" govori se i o stručnoj oblasti "tretman pokretom", dok treća sesija nosi ime po naslovu jedne od najpoznatijih knjiga dr Bojanina "Škola kao bolest".

Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

To su teme koje su veoma aktuelne danas i čast nam je što o njima govori preko 200 priznatih stručnjaka iz svih krajeva zemlje, kao i gosti iz Banjaluke. Dakle, odziv stručnjaka iz oblasti medicine, defektologije, obrazovanja i socijalne zaštite je fantastičan. Ovo je najmanje što možemo da učinimo u čast čoveka čije ime novi naša škola - kazao je Miodrag Stankov, direktor OiSŠ "Dr Svetomir Bojanin" koja je i organizator ovog skupa.

Podršku u realizaciji skupa posvećenom čuvenom dečjem psihijatru pružila je i lokalna samouprava iz koje veruju da će "Dani dr Svetomira Bojanina" prerasti u tradiciju.

Počeo prvi naučno - stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"

Velika je čast i zadovoljstvo što je naš grad partner školi "Dr Svetomir Bojanin" u realizaciji jedne ovako lepe ideje. Svi znamo koliko je on bio značajan i šta je sve uradio za osobe sa smetnjama u razvoju, odnosno za ranjive kategorije - podsetila je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti - Grad daje ogromnu podršku osetljivim kategorijama stanovništva, a naročito deci kroz uslugu personalnog aistenta i ličnog pratioca, kao i kroz uslugu stanovanja uz podršku.

Podsećamo, prof. dr Svetomir Bojanin bio je izuzetno cenjen stručnjak koji je u oblast psihijatrije dece i omladine uveo brojne novine, poput socijalno-psihijatrijskog pristupa u psihijatriji razvojnog doba, stručnu oblast "Tretman pokretom", a na polju rada sa decom sa autizmom postavio je temelje savremenog pristupa. Bio je jedan od utemeljivača neuropsihologije i ovaj predmet je predavao na Defektološkom i Medicinskom fakultetu u Beogradu. Preminuo je početkom 2024., u 92. godini života. 

Izvor: Subotica.com
Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina" Stručni skup "Dani dr Svetomira Bojanina"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 dan
Komentara: 1
Pregleda: 2671
Povezane teme

naučni skup Subotica

oisš dr svetomir bojanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.