Komentara: 5
Pregleda: 1484

Počinje druga faza programa "Moja prva plata"

01.10.2021. u 14:36h
Izvor: Subotica.com
Od 1. oktobra počela je realizacija druge faze programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", koja je namenjena nezaposlenim licima. Zainteresovani kandidati mogu da se prijave za učešće u programu do 31. oktobra putem sajta "Moja prva plata".
Počinje druga faza programa "Moja prva plata"

Prva faza u realizaciji programa "Moja prva plata", tokom koje su poslodavci oglašavali pozicije, završena je 23. septembra, a sve odobrene pozicije na koje zainteresovani kandidati mogu da konkurišu nalaze se na sajtu "Moja prva plata".

Program "Moja prva plata" omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, te da na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije koje će im povećati mogućnosti za zapošljavanje. Planirano je uključivanje do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva ili sa radnim iskustvom kraćim od šest meseci, stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program "Moja prva plata" se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci, tokom kojih Nacionalna služba za zapošljavanje mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. Pored toga, mladima uključenim u ovaj program Nacionalna služba za zapošljavanje uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Nakon ove, uslediće treća faza programa, koja je namenjena izboru kandidata. Poslodavci će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata, dok će povezivanje i konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra. U roku od 15 dana, od dana završetka izbora kandidata, formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu "Moja prva plata".

Četvrta faza realizacije programa se odnosi na potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana, od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1484
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

mladi

program moja prva plata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.