Komentara: 8
Pregleda: 3816

Počinje sezona krpelja

16.03.2016. u 15:00h
Izvor: TV Subotica
Počinje sezona krpelja

S prvim prolećnim suncem, koje je ove godine poranilo, počinje i sezona krpelja. Ovi paraziti se aktiviraju kada su temperature 10 stepeni, a prijaju im blage zime i toplo vreme. Budući da se hrane krvlju ne samo životinja, već i čoveka, mogu biti opasni jer su prenosnici brojnih zaraznih bolesti.

Lekari savetuju da ukoliko idemo u prirodu, maksimalno obratimo pažnju ne mere prevencije, a ukoliko pak, „pokupimo“ krpelja, pažljivo ga odstranimo i posmatramo mesto ujeda, odnosno eventualne promene na koži.

Lajmska bolest najčešća je bolest koju krpelji prenose na području Vojvodine. Javlja se jedan  slučaj na 10.000 osoba, pa je tako prošle godine na teritoriji Grada Subotice zabeleženo 10 slučajeva,  a zabrinjava činjenica da je poslednjih godina uočen trend porasta obolelih od lajmske bolesti. Prvi ujedi krpelja se već dešavaju, dok se prvi slučajevi lajmske bolesti očekuju u maju, s obzirom na period inkubacije od oko dva meseca.

Vakcina protiv krpelja, odnosno lajmske bolesti ne postoji. Mere prevencije su duža garderoba, korišćenje repelenata u vidu spreja ili stikova koji odbijaju ove parazite, ali i obavezan pregled tela. Ali šta kada uočimo krpelja na svom telu? Lekari savetuju da ga što pre, veoma pažljivo u potpunosti uklonimo.

Mesto uboda treba posmatrati tokom narednih mesec dana, a ljudi kod kojih se pojave crvenilo, obavezno treba da se obrate lekaru, jer to može biti pokazatelj da su zaraženi lajmskom bolešću koja mora da se leči na vreme.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3816
Povezane teme

ujed krpelja

krpelji

akcija suzbijanja krpelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.