Komentara: 6
Pregleda: 4562

Pod sloganom "Depresija - hajde da razgovaramo" sutra će biti obeležen Svetski dan zdravlja

06.04.2017. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije oko 4,1 odsto odraslog stanovništva pokazuje simptome depresije, koja češće pogađa pripadnice slabijeg pola, populaciju starih i siromašnih.
Pod sloganom "Depresija - hajde da razgovaramo" sutra će biti obeležen Svetski dan zdravlja

Prema rečima lekara, depresija predstavlja drugi vodeći uzrok smrti kod mladih od 15 do 29 godina starosti.

- Malo se zna o depresiji, nije uopšte prepoznata kao bolest, a prate je mnoge stigme. Depresija nije loše raspoloženje i tuga, koja će proći uz malo truda i dobre volje. Nije ni slabost karaktera, ni lenjost, ni izbegavanje obaveza. Depresija uzrokuje duševnu patnju i može da utiče na sposobnost ljudi da obavljaju čak i najjednostavnije zadatke. To je bolest koju karakteriše duboka tuga, gubitak interesovanja za događaje iz neposredne okoline, uz nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti u trajanju od najmanje dve nedelje - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavoda za javno zdravlje.

Bolest se često javlja udruženo sa hroničnim bolestima potput povišenog krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, šećerne bolesti, hroonične opstruktvne bolesti pluća ili maligne bolesti. Prema rečima dr Verice Dronjak, načelnice Preventivnog centra Doma zdravlja cilj ovogodišnje kampanje je  bolje upoznavanje stanovništva sa uzrocima depresije, ali i njenim posledicama kako bi se povećao broj građana  spremnih da potraže pomoć.

Pod sloganom "Depresija - hajde da razgovaramo" sutra će biti obeležen Svetski dan zdravlja

- Ono što neka osoba može da  uradi je da prepozna simptome depresije, da razgovara sa nekim od poverenja i potraži stručnu pomoć. Jako je važno da nađe lajt motive u svom životu, da nađe način da radi  aktivnosti koje je ispunjavaju. Savetuje se šetnja, praviln ishrana i izbegavanje alkohola, koji povećava depresiju. Porodica mora pomoći depresivnoj osobi i obezbediti joj stručnu pomoć. Depresija se može efikasno lečiti. Naravno,  ne leči se anksioliticima  i alkoholom, već isključivo antidepresivima i stručnom psihoterapijom, nakon koje se svaka osoba može vratiti na svoje staro stanje - kaže dr Verica Dronjak.

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst sutra će organizovati dve aktivnosti. U prostorijama „Crvenog krsta“ u 10 časova biće održano kviz takmičenje „Šta znaš o zdravlju - šta znaš o Crvenom krstu?“, u kojem će učestvovati đaci 5 srednjih i 4 osnovne škole, dok će promotivna akcija kontrole zdravlja pod nazivom „Proverite faktore rizika - brinite o svom zdravlju“ biti održana  u megamarketu „Roda“ od 9 do 12 časova. Građani će imati priliku da provere stanje svoje uhranjenosti, visinu krvnog pritiska, šećer i masnoće u krvi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4562
Povezane teme

svetski dan zdravlja

dan zdravlja Subotica

depresija

depresivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.