Komentara: 0
Pregleda: 2591

Podsećamo građane na kulturu javnog ponašanja...

04.01.2010. u 11:04h
Izvor: RTV Yueco

U kanalizaciji u Palmotićevoj ulici u Subotici pronađeni su delovi više motocikala, u kanalizacionom šahtu na uglu Hipodromske ulice i Somborskog puta nalazimo pretežno novčanike, torbe i neka druga lična sredstva, u šahtu kod Mlečne pijace uglavnom se bacaju plastične flaše i slični materijali, šaht na uglu ulica Doža Đerđa i Frankopanske bio je napunjen plastičnom ambalažom i pokošenom travom; takođe, slivnici i šahtovi građanima služe za odlaganje ostataka građevinskog i molerskog materijala (šut, pa čak i malter i beton), ali i televizora, kompjutera, kao i druge vrste opreme.

Ovo je zvanični izveštaj službe JKP Vodovod koja održava šahtove i gradsku kanalizaciju, a koja se već duže vreme bori sa nemarnošću građana, koji, kako kaže Zvonimir Mamužić, šef odvođenja otpadnih voda, zaboravljaju da time čine štetu svim građanima, pa i sebi samima.

- A pre nego što se šaht pretvori u korpu za otpatke, neko sa njega ukrade poklopac, i tada on za mnoge postane zgodno mesto da se reše suvišnih stvari. Krađe poklopaca i još više rešetki za slivnike postale su od pre tri godine gotovo uobičajena pojava - kaže Zvonimir Mamužić.

- Od tada se konstantno krade, i mi to redovno prijavljujemo, ali se vrlo malo toga pronađe. Saznali smo da se ti poklopci i rešetke prodaju otpadu kao staro gvožđe. I to obično radi nekoliko grupa koje operišu kao tim. Jedni ukradu robu, a zatim druga grupa to odnosi na neki otpad u kojem nema neke veće kontrole. Štete, naravno, nisu male. Ako, recimo, jedan poklopac za šaht košta oko pet do šest hiljada dinara, a događa se da se za jedan vikend ukrade i po dvadesetak tih poklopaca i rešetki, onda je svakako to velika šteta na mesečnom i godišnjem nivou. Mi smo ogorčeni, jer za ove četiri godine nismo dobili nijednu informaciju da je neko uhvaćen u tom poslu. Prosto je neverovatno da se to tako preprodaje, i transportuje, a da ih policija ne otkrije - kaže Mamužić.

Ove godine tih je pojava nešto manje, ali nema garancije da će prestati, ili da se neće opet intenzivirati.

- Moram reći da je toga bilo uvek, ali ne u toj meri kao poslednjih godina. Da li smo možda postali nekulturniji, ili su ljudi prosto toliko frustrirani da ne vode računa ni o čemu, ne znam. Ali činjenica je da smo mnogo neodgovorniji nego ranije - žali se Zvonimir Mamužić, a komunalno preduzeće je povodom toga uputilo javni apel građanima još pre više od godinu dana.

 

Šta bacate u svoj toalet

„Javni sistem kanalizacije je nezaštićen, jer svako može da podigne poklopac na šahtu ili slivniku i da se reši nepotrebnog otpada na vrlo neodgovoran način, ne razmišljajući da time pravi drugima, a i sebi problem koji sprečava da ovaj sistem uredno funkcioniše. Apelujemo na građane da se odgovorno ponašaju i da štite ovaj sistem koji je i njihova zajednička imovina. Podsećamo građane na kulturu javnog ponašanja, odnosno da sve one predmete koje ne bi bacili u svojoj kući u toalet ili septičku jamu ne bacaju ni u javni kanalizacioni sistem", stoji u ovom apelu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2591
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.