Komentara: 2
Pregleda: 1126
Video
Foto

„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekorde

07.10.2024. u 08:39h
Izvor: Subotica.com
„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekorde

Već četiri godine, prve oktobarske subote svi putevi u Subotici i okolini vode na „Pogačijadu“ u Ljutovo. Tako je bilo i ovoga puta, te je manifestacija koja od neguje tradiciju pravljenja pogače, odnosno štrudle, organizovana u okviru „Miholjskih susreta sela“,  okupila veliki broj učesnika i posetilaca.

Više od 50 vrednih domaćica ispeklo je više od hiljadu ruda pogača od maka, višanja i kakao, ali i jabuke, bundeve i slatkog sira. Kako su se od samog početka formirali redovi ispred štandova za prodaju, nije ni čudo što je sve planulo.

„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekordeIako su sve bile itekako ukusne i slasne, po mišljenju žirija najbolju pogaču sa makom zgotovila je Divna Vlaović, a odmah iz nje bile su Ivana Gabrić i Biserka Petrekanić. Najukusniju pogaču sa kakaom umesila je Otilija Ivanković, dok je Anica Bešlegin bila druga a Milka Kujundžić treća. Pogača sa višnjama najbolje je uspela Miri Romeš, a sjajne su bile i pogače Gordane Mamužić i Ljubice Vacić.

- Na „Pogačijadi“ učestvujem od početka i ovoga puta ispekla sam šest komada od maka, višanja i neskvika. Za dobru pogaču sve mora biti kvalitetno, da je temperatura prostorije dobra i da je jak šporet, a testo se prosto treba osetiti – otkriva nam Divna Vlaović. – Ja sam pogaču naučila da pravim od moje mame, pa sam onda kroz praksu usavršila neki svoj recept. Nekada uspe bolje, nekada ne, i to se dešava, ali ne treba odustajati.

„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekordePored pogača, pripremala su se i domaća jela te se pojelo oko hiljadu porcija tradicionalnih jela poput pasulja, škembića, tarane, kupusa sa ovčetinom...

- Ove godine pod okriljem Ministarstva za brigu o selu imamo „Mihiljske susrete sela“ u okviru kojih smo napravili četvrto takmičenje u izradi pogača. Svake godine imamo sve više posetilaca, te se trudimo da pripremimo što više pogača, što nije baš lak poduhvat jer se pogače mese u kućnim uslovima – objašnjava Nevena Veinović, u ime organizacionog odbora. – Ova manifestacija ujedinila je naše malo mesto, svi su dali svoj doprinos da svako dete u Ljutovu dobije novogodišnji paketić. Takođe, ovo je jedan od načina da sačuvamo tradiciju i kulturu sa ovih prostora i da naše Ljutovo prikažemo u lepom svetlu.

„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekordeGrad Subotica od samog početka podržava „Pogačijadu“, jer po rečima Srđana Samardžića, pomoćnika gradonačelnika, ne samo da neguje tradiciju nego i čuva selo.

- Bogastvo tradicije i običaja jednog podneblja ogleda se i u gastronimskoj ponudi, a ovi divni i vredni ljudi su se potrudili da nam prikažu svoje nasleđe. Želim svima da se što duže i češće srećemo na ovakvim manifestacijama – poručio je Samardžić.

„Pogačijada“ u Ljutovu oborila rekorde

Izvor: Subotica.com
4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu 4. "Pogačijada" u Ljutovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 46 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 1126

Povezana vest

Povezane teme

ljutovo

pogačijada ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.