Komentara: 47
Pregleda: 8356

Pojačano prisustvo policije i u subotičkim školama

08.05.2023. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
I u subotičkim osnovnim i srednjim školama od jutros je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika kao jedna od mera nakon masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Pojačano prisustvo policije i u subotičkim školama

Iz OŠ "Matko Vuković", kojoj je školski policajac dodeljen još u septembru, navode da je nakon tragedije u beogradskoj školi prisustvo uniformisanih lica još značajnije.

Osećanja koja su nas preplavila proteklih dana još uvek nas drže. Tužni smo i uznemireni. Trenutno nam su nam neophodni policajci u školama kako bi sistem funkcionisao, a deca se osećala sigurno i zaštićeno nakon tragedija koje su nas zadesile poslednjih dana. Prisustvo uniformisanih lica ne samo da uliva sigurnost deci, roditeljima i nastavnicima, već i odvraća pojedince od namere za činjenjem nekog prekršaja - objašnjava Mirjana Stevanović, direktorka OŠ "Matko Vuković" i dodaje je prisustvo policajaca dobra dopuna naporima koje škola,roditelji i društvo ulažu kako bi se đaci u školskim objektima osećali sigurno i bezbedno - Ovo je samo jedan segment onoga što nam je trenutno potrebno. Naš zadatak je da sada svi damo svoj doprinos (policija, škole, roditelji, celokupno društvo), kako bi naša deca bila još bezbednija.

Pojačano prisustvo policije i u subotičkim školamaNataša Kustudić Nikoletić član Gradskog saveta roditelja poručuje da je pojačano prisustvo policije u školama trenutno dobrodošlo, ali da to nije sistemsko niti trajno rešenje.

- Lično ću biti duboko razočarana ako od svih predloženih mera koje čujemo ovih dana ostane "samo" na pojačanom policijskom nadzoru - podvlači Kustudić Nikoletić i ističe značaj školskih psihologa i pedagoga - Mi u školama imamo po jednog psihologa i pedagoga na nekoliko stotina đaka. Oni se trude da isprate sve đake, ali je neophodan veći broj ovih stručnjaka u obrazovnim ustanovama. Našem gradu je potreban i dečji psihijatar. Funkcionalna porodica jeste temelj, ali ako ta osnovna ćelija poklekne, društvo je to koje treba da vrati dete na pravi put.

Pojačano prisustvo policije i u subotičkim školamaPsiholog u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Dragana Ćupurdija smatra da pojačano prisustvo policije u školama nema naročit značaj, budući da su ingerencije koje ima školski policajac male, baš kao i kada su u pitanju nastavnici.

Meni deluje da je ovo mera kojom se zadovoljava nekakva forma. Mi od septembra imamo školskog policajca, ali ta žena, na primer, ne može da zaviri u đačku torbu. Tako da dugoročno nema efekta to što oni sede u školama, Mislim da najpre treba vratiti ingerencije policiji i nastavnicima. Svima nam je oduzeta ta "društvena moć" koju smo imali pre recimo 20 godina i šta mi tu možemo. To nam može biti vraćeno jedino kroz zakonsku regulativu. Da se odredi da li ja smem, a po ovim zakonima ne smem, da zavirim u dečju torbu  - objašnjava Ćupurdija - Mi treba da radimo na tome da do tragedije više nikada ne dođe. U tome moraju da učestvuju apsolutno svi, potreban je temeljan pristup.

Pojačano prisustvo policije i u subotičkim školama

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 47
Pregleda: 8356
Povezane teme

subotička policija

subotica srednje škole

osnovne škole subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.