Komentara: 12
Pregleda: 7726

Pojavili se tigrasti komarci

30.06.2010. u 16:44h
Izvor: RTV Yueco
<p>Aviozapra&scaron;ivanje komaraca najverovatnije neće biti obavljeno ni ove nedelje. U "Ciklonizaciji" iz Novog Sada kažu da će komarce "prskati" prve povoljne večeri između 27.juna i 11.jula</p>
Pojavili se tigrasti komarci

Pored toga, u Subotici su se pojavila i tzv. tigrasti komarci koji kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati ozbiljna oboljenja srca, a mogu prozrokovati zdravstvene probleme i kod ljudi.  Alarmantnija je informacija da su se pojavili tigrasti komarci u Subotici koji mogu prouzrokovati srčane tegobe kod pasa, mačaka i drugih sisara.

Posebno su ugrožena područja u Vojvodini u blizini reka, bara i močvara. Ozbiljno parazitsko oboljenje pasa i mačaka je bolest srčanog crva koja se na ljubimce prenosi ujedom komarca. Može da se prenese i na ljude i kod njih se parazit migrira kroz krvne sudove, gde izaziva zapaljenje, a moguće je i začepljenje dok ga imunološki sistem ne zaustavi.

U "Ciklonizaciji" kažu da će prskati komarce prvog dana kada se uspostave svi potrebni meteorološki uslovi. Iz "Ciklonizacije" mole pčelare da sklone košnice najmanje 5 kilometara od navedenih teritorija. Udruženje veterinara male prakse napravilo je akcioni plan kako da se nasumičnim uzorkovanjem krvi dođe do procene koliko je inficiranih pasa. Za Srbiju u kojoj je ovo oboljenje realtivno novo važna je preventiva koja se sastoji od zaštite pasa odgovarajućim prepratima, a preporuka je da se psi i mačke ne drže u dvorištu bez zaštite i da uzmu terapiju koja će sprečiti infekciju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 7726
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.