Komentara: 2
Pregleda: 481
Video
Foto

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava bunjevačko nacionalno stvaralaštvo

16.08.2024. u 14:24h
Izvor: Subotica.com
U Vestibilu Gradske kuće, gde je u toku izložba bunjevačkog stvaralaštva, potpisan je Sporazum o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Centra za kulturu Bunjevaca, čiji je cilj podrška manifestacijama koje neguju kulturu i tradiciju bunjevačke nacionalne manjine.
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava bunjevačko nacionalno stvaralaštvo

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Sporazum o saradnji ima nekoliko važnih segmenta.

- Prvi je omaž ženi Bunjevki, koja je radila u polju, stvarala ova dela i držala porodicu na okupu. Zato ovaj Sporazum posvećujemo vrednim ženama Vojvodine i Srbije,koje pokazuju, uprkos okolnostima, uspele da sačuvaju porodicu i tradiciju - poručio je Ivanišević. - Druga važna stvar je da koncipiramo predstavljanje Vojvodine na Međunarodnom sajmu turizma u novembru. A Vojvodina je karakteristična po suživotu 30 nacionalnih zajednica, a Bunjevci su jedni od njih, integralni deo bez kojih su ovi krajevi nezamislivi. Bunjevačku kulturu, govor, način života treba predstaviti svima. Tokom sledeće godine zajedno ćemo organizovati radionicu očuvanja belog veza - šlinga i zlatoveza, koji su deo naše bogate tradicije.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava bunjevačko nacionalno stvaralaštvoNa ovaj način,proslava "Dužijance", jednog od simbola našeg grada,biće predstavljena na sajmovima u zemlji i inostranstvu.

- Ovaj čin je veoma značajan za sve nas. "Dužijanca" je važana za naš identitet, čekamo je i radujemo joj se tokom cele godine - podseća Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - To je starinski običaj, koji u današnjem vremenu, kada se vrednuju ekologija i zdrava hrana, ima i turistički potencijal. Zbog toga bi bilo lepo kada bi se ta naša tradicija predstavila celoj Srbiji i regionu, a to prevazilazi mogućnosti Nacionalnog saveta Bunjevaca i Centra za kulturu Bunjevaca. Zato nam je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam od velike pomoći i kad zajedno radimo - samo nebo nam je granica.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 58 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 481
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.