Komentara: 4
Pregleda: 1716

Politea: Predstavljene nove knjige prof. dr. Vukašina Pavlovića

23.11.2012. u 23:08h
Izvor: RTV Yueco
Između težine problema sa kojima se suočavaju savremena društva i sposobnosti političkih elita da te vrlo složene probleme rešavaju postoji raskorak koji predstavlja globalni fenomen.
Politea: Predstavljene nove knjige prof. dr. Vukašina Pavlovića

Ovo je jedna je od osnovnih teza nove knjige profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Vukašina Pavlovića koja je predstavljena sinoć u Subotici u okviru tribine “Politea” na Otvorenom univerzitetu. Pored ove, predstavljena je još jedna knjiga istog autora, “Država i društvo”, a o ovim izdanjima pored samog autora govorili su i profesori Ilija Vujačić i Čedomir Čupić.

Dve tematski povezane knjige, na kojima je autor, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Vukašin Pavlović radio desetak godina, predstavljene su sinoć i subotičkoj javnosti. Izdanja “Država i društvo” i “Politička moć” namenjene su ne samo studentima pomenutog fakulteta, već i široj javnosti. Autor zastupa tezu da je država jedno od najsloženijih pitanja, ne samo starih, nego i modernih društava, da se uporedo sa povećanjem njihovog broja smanjuje njihova suverenost, uz stalno prisutno pitanje uticaja društva na državu. Što se političke moći tiče, autor smatra da je ona uvek bila atraktivno pitanja i za političke nauke i za širu javnost.

Recezent knjige, dekan fakulteta Političkih nauka Ilija Vujačić, osvrnuo se na odnos između ekonomije i politike, rekavši da u Srbiji u ovom momentu između njih postoji sprega, odnosno između onih koji imaju novac i onih koji imaju političku moć. Vujačić smatra da su posledica toga monopoli, naročito u trgovini, a kao rešenje vidi – liberalizaciju ekonomije, za koju kaže da je političari ne prihvataju već 20 godina.

Govoreći o političkoj moći, još jedan recezent prezentovanih knjiga, Čedomir Čupić, smatra da ta moć u jednoj zemlji pokazuje da li je to društvo i političari u njemu ozbiljni i odgovorni, odnosno da li pokazuju rezultate.

Izdanja “Država i društvo” i “Politička moć” dr-a Vukašina Pavlovića predstavljena su na tribini “Politea” Otvorenog univerziteta, što nije prvi put da se na ovoj tribini predstavljaju nova izdanja domaćih stručnjaka iz oblasti sociologije i političkih nauka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1716
Povezane teme

tribina politea

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.