Komentara: 0
Pregleda: 1687

Poljoprivrednici očekuju pomoć države

04.10.2009. u 16:42h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Poljoprivrednici očekuju pomoć države

Udruženje poljoprivrednika Subotice uputilo je zahtev republičkoj vladi, ali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, resornom ministarstvu i pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu da učešće agrarnog budžeta naredne godine ne bude ispod pet odsto u ukupnom budžetu Republike Srbije. Inače, ove godine je za poljoprivredu iz državnog budžeta izdvojeno samo 2,3 odsto što je, po mišljenju poljoprivrednika, nedovoljno.

Poljoprivredicima u severnoj Bačkoj nedostaju sredstva za okončanje berbe useva, ali i obavljanje jesenje setve. Optimalni rokovi za setvu su između petog i 25. oktobra, ali do sada, zbog nedostatka sredstava, u subotičkom ataru nije zasejana ni petina planiranih oranica. Poljoprivrednici navode da su spremni da njihovi predstavnici detaljnije obrazlože situaciju i razloge za svoje zahteve.

Oni podsećaju da je poljoprivreda kao delatanost u krizi, iako izvozni rezultati ukazuju na pozitivan saldo. Jedan od razloga je i to što ova delatanost nije spremna za slobodno tržište i jaku konkurenciju, a na drugoj strani država ne otkupljuje višak proizvoda. Zato je ulaganje u poljoprivredu ocenjeno kao više nego nedovoljno, jer su subvencije po hektaru i do tri puta niže u odnosu na subvencije u državama u okruženju, navode u Udruženju poljoprivrednika iz Subotice.

Poljoprivrednici smatraju da bi mere Vlade namenjene poljoprivredi za 2010. godinu morale biti usvojene što pre, kako bi poljoprivrednici mogli da planiraju šta će i koliko sejati.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1687
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.