Komentara: 37
Pregleda: 4543

Poljoprivrednici od 10h kreću u protestne vožnje, ulaze u kružni tok na Žedničkom putu

14.11.2023. u 08:08h
Izvor: Subotica.com
Drugog dana protesta, poljoprivredni proizvođači iz Subotice i okoline najavljuju protestne vožnje koje će početi u 10h.
Poljoprivrednici od 10h kreću u protestne vožnje, ulaze u kružni tok na Žedničkom putu

Subotički paori okupljeni oko gradskog Udruženja poljoprivrednika i ovo jutro okupljaju se kod Radine kafane odakle će, u 10h, krenuti u protestnu vožnju Žedninčkim putem gde će ući i u kružni tok, te je moguće otežano kretanje drugog saobraćaja.

Vožnja traje otprilike 40 minuta, nakon čega ćemo praviti praviti pauzu pola sata pa opet krenuti u vožnju. Kao i juče, na ulici ćemo biti do 16h, nakon čega ćemo se razići - najavljuju poljoprivrednici iz našeg grada koji će protestovati do ispunjenja zahteva.

Podsećamo, lokalni paori pridružili su se kolegama širom zemlje i juče započeli protest, a kako su istakli traže da predstavnici Vlade R. Srbije ispune obećanja koja su data u maju. Takođe, izneli su i zahteve za narednu godinu.

Poljoprivrednici od 10h kreću u protestne vožnje, ulaze u kružni tok na Žedničkom putuZahtevamo da se ispuni ono što nam je u maju obećano. Zahtev koji se tiče uređenja tržišta i robnih berzi nije ispunjen. Još uvek muku mučimo sa plavim dizelom. Na razgovorima sa ministrom Malim i predsednicom Vlade Anom Brnabić bilo razgovora o tome da se plavi dizel plaća na pumpama bez akciza sa PDV-om, a oni su nama na kraju ponudili refakciju - izjavio je juče Marko Gabrić, poljoprivrednik iz Starog Ženika i dodao da se na listi nalaze i zahtevi za sledeću godinu - Tražimo subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju u iznosu 35 hiljada dinara. To smatramo opravdanim budući da su cene poljoprivrednih proizvoda niske i država treba u što većem obimu da subvencioniše biljnu proizvodnju. Kada je u pitanju stočarstvo tražimo da premija za mleko bude 19 dinara po litri, da podsticaji za priplodne mlečne krave budu 40 hiljada dinara po grlu, a da jednokratna stimulacija za prelazak junice u kravu iznosi 100 hiljada dinara. Takođe, tražimo subvencionisane kredite tokom cele godine sa kamatnom stopom od 1 odsto kojim se mogu refinansirati i postojeći krediti. Prošle godine smo imali problem sa moratorijumom jer ko je uzeo moratorijum ne može da uzima kredit. Ove godine smo ostali u debelom minusu i ne možemo da isplatimo kredite, dugovanja su ostala i prema zadrugama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 2 dana
Komentara: 37
Pregleda: 4543

Povezana vest

Povezane teme

štrajk poljoprivrednika

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.