Komentara: 54
Pregleda: 3444

Poljoprivrednici prekinuli blokade saobraćajnica, u nedelju nastavak pregovora

22.11.2023. u 10:21h
Izvor: Subotica.com
Paori okupljeni oko subotičkog Udruženja poljoprivrednika od danas neće blokirati saobraćajnice, ali će traktori biti parkirani pored puteva, odlučeno je nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i resornom ministarkom Jelenom Tanasković.
Poljoprivrednici prekinuli blokade saobraćajnica, u nedelju nastavak pregovora

Na sastanku koji je održan juče u prestonici, između ostalog, razgovaralo se o plavom dizelu i taksama za odvodnjavanje, a naredni sastanak sa predstavnicima Vlade R. Srbije zakazan je za nedelju kada će se, u Kisaču, razgovarati o zahtevima paora za predstojeću godinu.

- Što se tiče plavog dizela, ponuđeno nam je da od 1. januara sa agro karticama točimo na NIS-ovim pumpama po ceni od 179 dinara/l minus 50 dinara kroz refakciju za akcizu, što znači da bi nas litar plavog dizela stajao 129 dinara/l. S obzirom da dosta poljoprivrednika nema agro kartice, a ima i onih koji su pre godinu dana podneli zahtev, a još uvek je nisu dobili, obećano nam je da će svako ko podnese zahtev u roku od dve nedelje dobiti ovu karticu - objašnjava Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednika Subotica koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku - Razgovarali smo i o naknadi za odvodnjavanje i rečeno nam je da ove godine nećemo imati obavezu da isplatimo 3. i 4. kvartal, a od naredne godine će plaćanje ove takse biti ukinuto u celosti. Kada su u pitanju robne berze, rečeno nam je da će biti pojednostavljena i ubrzana procedura dobijanja dozvole za izvoz. Biće formirana radna grupa koja treba da se bavi uređenjem Zakona o robnim berzama, a dato nam je obećanje da će i predstavnici poljoprivrednika biti uključeni u taj proces.

Poljoprivrednici prekinuli blokade saobraćajnica, u nedelju nastavak pregovoraO zahvtevima za 2024. godinu razgovaraće se krajem nedelje, a izvesno je da do tada neće biti blokada, dok će o narednim koracima paori odlučivati nakon predstojećeg sastanka sastanka sa premijerkom i ministarkom poljoprivrede.

- Imali smo predlog što se tiče biljne proizvodnje, a tiče se toga da podsticaju budu isplaćeni do kraja marta u iznosu od 18 hiljada dinara po hektaru, odnosno da nakon setve (april/maj) bude raspisan javni poziv gde će se dodatnih 17 hiljada dinara pravdati kroz račune za semena, veštak... - navodi Gabrić - U nedelju imamo zakazan novi sastanak, do tada smo sa traktorima pored puta, ali nećemo blokirati saobraćajnice, a nakon tog sastanka ćemo odlučivati o daljim koracima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 54
Pregleda: 3444
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.